Biz Kimiz?

Tirşik Dergisi Hakkında

Tirşik dergisi, yayın hayatına 2007 yılında başladı. Başta aylık olarak yayınlandı. Sonra iki aylık aralıklar ile yayına devam etti. Yayın döneminde daha çok yerel haber ve konuları işlerken zamanla insan, yerel değerler, kültür, sanat, edebiyat konularını işlemeye başladı. Yazılı, görsel basın, sosyal medya çoğalmasıyla haber ve günlük olaylar dergide yer alması esprisini kaybedince vazgeçildi. Ağırlıklı olarak günlük dışı yukarıda sayılan konular işlenmektedir.

Tirşik dergisi, yayın hayatına aralar verse de, yayıma devam etmektedir. Halen 30 sayı yayınlanmıştır. Dergiye katılanlar, emek verenler, destekleyenler büyük özveri göstermektedirler. Hepsinin emek ve çabalarına teşekkür ederiz.

Tirşik dergisi, yayın giderlerinden dolayı sanal olarak yayınlanacaktır. Ayrıca teşrik dergisi internet sayfası yayım hayatına girmektedir. Hem dergi, hem site çok kapsamlı hizmet sunacaktır.

Tirşik dergisinin yaşaması tamamen sizlerin ilgisi, desteği ve katkılarıyla yaşayacaktır. Bu kapsamda ülkemizde başka bir yerel dergi yayınlanmamaktadır. Derginin önemi; hem Andırın ve Çukurova zenginliği, hem de bunları işlemesinden ileri gelmektedir.

Emek ve gayret bizden, destek sizden.
Yeni yayınlarda buluşmak dileğiyle...

Kurumsal Kimliğimiz

  • Andırın Gelişim Platformu; Kentlerde kurulan amaç ve hedefleri Andırın hizmeti kapsayan Sivil Toplum Kuruluşları ve kişilerin yıllardır verdiği emek ve birikimler sonucu oluştu.
  • Platform dernek statüsünde 2007 yılında kuruldu.
  • Bunun sonucunda Sivil Toplum Kuruluşlarının ortak amaç ve hedefleri platformda yer almaktadır.
  • Aşağıda Andırın Gelişim Platformunun kurumsal kimliği görülmektedir.

Vizyonumuz

  • Dünyaya Açılan Andırın

İlke ve Değerlerimiz

  • Andırın ve çevresinin değerlerini ortaya çıkarmak, korumak, yaşatmak ve yaymak
  • İnsan merkezli çalışmalarda bulunmak
  • Birikimli ve nitelikli insan gücünü değerlendirmek
  • İnsan-memleket-duygu birliğini güçlendirmek
  • İnsan, doğa, kalkınma ve kullanma dengesine yardımcı olmak

Politikamız

  • İnsanlarımızın birikim, uzmanlık, potansiyel ve enerjisinden yararlanmak
  • Birliktelikleri üretime dönüştürmek
  • Hemşehri memnuniyetini sağlamak
  • Resmi ve sivil organizasyonlarla işbirliği yapmak
  • Çalışmalarda kaliteyi esas almak
  • “Ben” yerine, “biz” anlayışıyla çalışmak
  • Memleket bilinci ile hareket etmek
  • Modern yönetim teknikleri ve teknolojilerini kullanmak

Misyonumuz

Andırın dışına taşmış insanlarımızın enerji, kariyer, uzmanlık ve birikimlerini harekete geçirerek yörenin potansiyelini değerlendirmek suretiyle Andırın ve çevresinin yaşam kalitesini artırmaya ve sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak.

Amacımız

Andırın ve içinde bulunduğu Çukurova Bölgesinin eğitim, sağlık, tarım, ekonomi, sosyal – kültürel yapım, tarih, turizm, doğa ve çevrenin sürdürülebilir gelişme ve kalkınmasını sağlamak, yaşam kalitesini yükseltmek, değerlerini koruyarak yaymak için; işbirliği ve koordinasyon sağlamak, çalışmalar yapmak, projeler üretmek, etkinlik ve faaliyetlerde bulunmak,

Hedeflerimiz

  1. İnsan, değerler, doğa, çevre, tarih, kültür, sanat, edebiyat vb. eksende çalışmalar yapmak, yaymak, yaşatmak.
  2. Eğitim, sağlık, tarım, ekonomi, sanayi, ticaret, sosyal hayat, kültürel yapı, tarihi birikim ve varlıkları, turizm potansiyeli, doğal yapı, çevre, orman, yerleşim, altyapı ve ihtiyaç duyulan diğer sektörel alanlarda yörenin sürdürülebilir gelişim ve kalkınması, yaşam kalitesinin artırılması ve değerlerinin korunması için;
    • İşbirliği ve koordinasyon sağlamak
    • Çalışmalar yapmak
    • Projeler üretmek
    • Etkinlik ve faaliyetlerde bulunmak
  3. Andırın dışında bulunan insanların enerji, potansiyel güç, uzmanlık ve birikimlerini bir araya getirmek, üretime yönlendirmek ve platform etrafında organize ederek güç birliği oluşturmak.
  4. Hemşehriler arasında iletişim kurmak, dayanışma ve işbirliği sağlamak, sosyal-kültürel aktiviteler yapmak.
  5. Amaca yönelik çalışma ve faaliyetleri gerçekleştirmek için yönetim ve organizasyonlar kurmak.
  6. Andırın ve içinde bulunduğu Çukurova Bölgesinin sürdürülebilir gelişimi, yaşam kalitesinin artırılması, değerlerinin korunması amaç ve hedeflerini güden resmi kurum, sivil toplum kuruluşları ve kişilerle işbirliği yapmak.
  7. Planlanan hedefleri gerçekleştirmeye yönelik çalışma ve proje grupları oluşturmak.
  8. Ulusal ve uluslararası çeşitli fon ve kaynaklardan yararlanmayı sağlayacak organizasyonlar oluşturmak ve işbirliği yapmak.

Faaliyetlerimiz

1. İNSAN, VARLIK ve DEĞERLERİMİZİ YAŞATMAK
İnsan, değerler, doğa, çevre, tarih, kültür, sanat, edebiyat vb. eksende çalışmalar yapmak, insanlarımızı tanıtmak, değerlerimizi araştırmak, yayınlamak, yaşatılmasına vesile olmak.

2. ANDIRIN SİTESİ YAYINLAMAK
Andırın Gelişim Platformu amaç ve hedeflerini gerçekleştirme aracı olarak düşünülen site aynı zamanda tüm değerlerimizi yansıtacak ve iletişimizi sağlayacak “Andırın web” portalı kurmak.

3. ÇALIŞMA GRUPLARI OLUŞTURMAK
Andırın Gelişim Platformu olarak çalışmalarımızı belirli alanlara ayıracağız. Konularında uzmana kişileri bir araya getirerek çalışma grupları oluşturmak.

4. PROJE GRUPLARI OLUŞTURMAK
Gerek Andırın’ın kendi potansiyelini değerlendirmek, gerekse yurt içi ve yurt dışı kaynaklar kullanarak gelişimini sağlamak için ihtiyaç duyulan her alanda projeler yapmak üzere proje grupları kurmak.

5. AB ve YURTİÇİ ve YURTDIŞI FON KAYNAKLI YEREL PROJELER HAZIRLAMAK
Andırın ve kapsadığı Çukurova bölgesinde yaşayan hemşehrilerimizin yaşam kalitelerinin yükseltilmesi ekonomik kalkınmalarının sağlanması sosyal ve kültürel birlikteliklerini yaşamaları için ekonomi, tarih, sosyal, kültürel, çevre ve turizm alanlarında projeler hazırlayarak, AB formundan azami ölçülerde yararlanmak hususunda çalışmalar yapmak.

6. YEREL “TİRŞİK” DERGİSİ ÇIKARMAK
Geçmişten günümüze değin değerlerimizi belgelemekle pek başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz. Hem değerlerimizi işlemek, hem de platformun çalışmalarını yansıtmak ve insanlarımızın çalışmalarını yansıtacak Yerel “TİRŞİK” Dergisi çıkarmak.

7. İLETİŞİM ADRESLERİNİ TESPİT ETMEK
Dünyanın neresinde olursa olsun, tüm hemşehrilerimizle iletişim kurmak tanışmak, ortak paydada buluşmak, amacıyla adreslerimizin tespiti ve listelenmesi çalışması yapmak.

8. ANDIRIN ÇALIŞTAYLARI YAPMAK
Andırının her alanda gelişimini sağlamak, yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yapmak amacıyla her yıl “Andırın Çalıştayı” yapmak.

9. BULUŞMALAR GERÇEKLEŞTİRMEK
Ekmeklerini kazanmak maksadıyla, ülkemizin ve dünyamızın başka ülkelerinde ikamet eden hemşehrilerle bir takım alt kimlikler çerçevesinde bir araya gelerek, tanışmak eğerlerimizi yaşamak, hasret gidermek ve ilişkileri sürdürmek, yazın belli günlerinde Andırında toplanmak ve etkinlikler yapmak yapmak.

10. ANDIRIN GELİŞİM PLATFORMUNU GÜÇLENDİRMEK
Platforma kurumsal kimliği kazandırmak ve devamlılığını sağlamak adına çalışmalar yapmak. Bir takım çalışma grupları oluşturarak, yerel, ulusal, uluslararası, kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapmak ve paylaşmak.

11. MESLEKİ TEKNİK-EĞİTİM ve KURSLAR AÇMAK
Gerek ürün gerek insan kalitesinin geliştirilmesi ön planda tutarak sürdürülebilir gelişmeye yardımcı olmak amacıyla insanlarımızı iş ve meslek eğitimi vermeye yönelik çalışmalar yapılacaktır. Bu alanda ilgili çevrelerle işbirliğine gitmek.

12. ÖĞRENCİLERE BURS VERMEK
Kalkınma olmazsa olmazlarından biri, hatta en önemlisi kaliteli insan unsurudur. Bu nedenle, mesleğinde devamlı ve başarılı insanlar yetiştirmemiz için öğrencilerimize moral ve ekonomik katkılarda bulunmamız gerekmektedir. Bu hususta öğrencilerimize destek olmak.

13. ANDIRINLI ŞAİR ve YAZARLARI BULUŞTURMAK
Toplumların moral değerlerinde bir milletin medeniyetinin ediplerin, şairlerin katkısı yatsınamaz. Tarihini, kültürünü ve değerlerini ancak eli kalem tutan insanlar yansıtabilir. Korur, yayar ve devamlılığını sağlar. O halde, coğrafyamızda yaşamış veya yaşayan şair ve yazarlarımıza kıymet vermek adına buluşturmak, kaynaştırmak.

14. ANDIRIN BELGESELİ HAZIRLAMAK
Andırının en önemli değerleri olan insan coğrafya ve yaşayan kültürü yerinde tespit etmek, bunları belgelemek, gelecek kuşaklara aktarmak temel görevimizdir. Andırını bilme ve geleceğini yönetmek için yukarıda sayılan hususlarda belgesel derlemeler ve çalışmaları yapmak.

15. ESER YAYINLAMAK
Andırın ve çevresinin yetiştirdiği insanlarımızın alın teri, göz nuru eserlerini yayınlayarak onları alanlarında daha yetkin kılmak ve okuyucu ile buluşturarak Andırın kimliği güçlendirmek.

16. DÜŞÜNCE VE FİKİR ÜRETMEK
Andırın Gelişim Platformunun Logosunda Dünyaya açılan Andırın vizyonu verilmektedir. Bu vizyondan hareketle yerelden küresele felsefesi ışığında herkesi düşünce üretmeye fikir projeleri geliştirmeye ortam hazırlamak. Andırın ve Çukurova üzerine bilimsel inceleme ve araştırmalar yaptırmak, yayınlamak veya var olanları yayınlamak.