Andırın İki Dükkan Bir Fırın Mı-2

Makale

Ahmet NARİNOĞLU

ANDIRIN İKİ DÜKKAN BİR FIRIN MI-2

 

Yukarıda Andırının Türkiye ortalamanın üzerinde bir ilçe olduğunu ,  ancak halkının istek ve beklentilerine  cevap veremediğini tespit etmiş durumundayız.Peki, Andırın yetersiz olduğundan mı cevap veremiyor? Başka şekilde söylersek Andırının kaynak ve potansiyelleri halkına yeterli gelmiyor mu ? Bu nedenle mi göç meydana geliyor.

Bir ilin veya ilçenin  kalkınmasını ölçen elde somut kriterler var. Kalkınması ve gelişmesini sağlayacak somut ölçekler var. Bu açıdan baktığımızda Andırın İçişleri Bakanlığı ilçe sıralamasında mahrumiyetten beşe , beşten dördüncü sınıfa yükselmiştir.Devlet Planlama Teşkilatı ilçelerin gelişmişlik sıralamanın da  707 sıradadır. Çeşitli kurumların tespitlerinde ortalamanın üzerindedir. Birleşmiş Milletler yaşam kalitesi endeksi sıralamasında ortalarda bulunmaktadır. Kahramanmaraş’ın kendi ilçeler sıralamasında 7 sıradadır. Tarım, orman sanayi,ticaret gibi sektörel açıdan bakıldığında farklılık göstermektedir.

Sıraladığımız bu tespitler bize neyi anlatır. Andırının coğrafi konum,güçlü, kaynak ve potansiyelleri yeterli, ilçenin geleciği olduğunu anlatır.

Andırının kalkınması ve gelişmesi için üzerinde iki ciddi çalışma yapılmıştır. Birincisi 2004 yılında Adana’ da  Andırın Çalışma Grubunun yaptığı “Andırın SWOT Analizi” ikincisi Pr.Dr. Kadir Saltalının 2006 yılında yaptığı “Andırın Tarımsal Gelişmesi SWOT Analizi” dir.

Her iki çalışmada Andırın’ ı bütün boyutları ile ele almıştır. Kullanılan yöntem bütün dünyada ,  Türkiye de ortak kullanılan SWOT yöntemidir.

Yukarıda halkın ihtiyaç ve beklentileri açısında yetersiz görünen Andırının SWOT  çalışmaları , tam aksine Andırının kaynak ve potansiyellerinin olduğunu , güçlü olduğunu, önünde pek çok fırsatlar bulunduğunu göstermektedir. Elbette Andırının bir çok yetersiz, eksik ve zayıf yönleri vardır. Önünde gelişmesini engelleyen meseleler ve problemleri bulunmaktadır. Önemli olan objektif olarak bunları tespit etmek ve çözüm için stratejiler geliştirmektedir. Her iki SWOT çalışması bunu yapmaktadır.

Şimdi bu çalışmalardan yararlanarak size Andırının gelişmesini sağlayacak stratejileri aktaralım.  İşte size Andırını geliştirecek stratejiler.

 

1- Andırının tarım ve hayvancılığı güçlendirilmeli, projeler geliştirilmelidir.

2- Meyvecilik Andırının   tarımda öncü sektör olmalıdır.

3- Meyvecilik, hayvancılık ve önemli tarım ürünleri için kooperatif, birlik, dernek gibi örgütlenmeler yapılmalıdır. Bu sayede üretim, pazarlama sorunları çözecek, güç birliği yapılacaktır.

4- Andırının doğal bitki örtüsü, ekolojik tarım ürünleri ve orman üzerine projeler yapılmalıdır. Bu sayede hem doğal yapı korunur, hem de yüksek gelir elde edilir.

5- Andırının tarım ve hayvansal ürünlerini işleyecek işletme ve tesisler kurulmalıdır. Bunun için başta üreticiler sonra özel sektör teşvik edilmelidir.

6- Andırının yayla alanları tespit edilmeli , planları yapılmalı ve planlanan alanlar kontrollü açılmalıdır. Böylece tarım ve orman alanları korunur. Doğal yapı ve hayat tahrip edilmez.

7- Andırını Kahramanmaraş, Göksun, Osmaniye ve Kadirli yerleşimlerine bağlayan yollar standartlarına uygun yapılmalıdır. Çukurova- İç Anadolu bağlantısı buradan sağlanmalıdır. Andırının yaylacılığı gelişeceği gibi, ürünleri pazara kolayca ulaşır.

8- Andırın insan ve toplum yapısı, coğrafi konumu, doğal yapısı ve bölgesiyle birlikte ele alınarak Gelişim Planı, ile Çevre Düzeni Planı öncelikle ve acilen yapılmalıdır.

9- Andırın dışına taşmış ve halen taşmaya devam eden eğitimli, birikimli 150.000 civarındaki insan potansiyelini Andırın a yöneltilecek ciddi çalışma ve organizasyonlar yapılmalıdır.

10- Andırının sahiplenilmesinde sivil toplum alanında örgütlenme ve dayanışma eksikliği bulunmaktadır. Bunun için her alanda sivil toplum kuruluşları kurulmalı, işbirliği ve koordinasyon yapılmalıdır.