Andırın ve Doğal Tarım

Makale

Ahmet NARİNOĞLU

ANDIRIN VE DOĞAL TARIM

Toroslar da özellikle Andırın bölgesinde cep ovalarda, vadi kenarlarında cep ovalar bulunur. Bunların toprağı dağların ve yamaçların zengin örtülerinden beslene beslene münbit hale gelmiştir. Eskilerin tabiriyle can biter. Bu tabiri ne yazık ki şimdi kullanamıyoruz.

Toprağa ne atsan o biterken, şimdi gübre, ilaç desteği olmadan, kimyasal mücadele yapılmadan ürün alınamıyor. Önce bu duruma nasıl gelindiğini sorgulamalıyız.

Paralı ekonomiye geçişle beraber pazara yönelik üretim başladı.

Pazar, daha çok üretim, daha çok kazanç eylemini getirdi.

Daha çok üretim alabilmek için toprak, gübre, ilaç, zirai mücadele ile beslendi.

Gün geldi toprağın yapısı ve dengesi bozuldu. Bu defa beklenen üretimi veremez oldu.

Üst üste ekilen tarlalarda ürün verimi düştü.

Sebze ve meyvede de aynı durum meydana geldi.

Özetlediğimiz tablo, bizi karamsarlığa değil yeni arayışa sevk etmeli. Bugün tarımsal üretimde dünya anlayışı değişti. İnsan bol ürün yerine doğal, sağlıklı ve kaliteli ürün istiyor. Andırın bölgesi de yeni duruma ayak uyduracak bir coğrafyadır. Bölgemizde bol üretim yerine sağlıklı, doğal ürün yetiştirecek ortamlar mevcuttur. Halkın daha doğrusu çiftçilerin doğal üretim yapacak kültürleri bulunmaktadır.

Andırın ’ı coğrafya olarak üçe ayırabiliriz. Aşağı Andırın denilen ova, Çukurova’nın doğal uzantısıdır. Tıpkı Çukurova da olduğu gibi topraklar gübre, ilaç ve zirai mücadele yönünden doymuştur. Yani doğal ve ekolojik ürün elde edebilmek için toprağın ıslahı gerekir. Burada pamuk, fıstık, mısır gibi ürünler yetiştirilmektedir. Toprak ıslah edildiğinde, sulama sistemi değiştirildiğinde ve ürün çeşitlemesine gidildiğinde doğal tarım yapılabilir. Bölgede yöreye uygun meyvecilik ve sebzecilik doğal olarak yapıldığında kaliteli ürün alınabilir. Örnek uygulamalara rastlamaktayız.

Orta Andırın dediğimiz kuşakta cep ovalar bulunmaktadır. Vadilerde ekim dikim yapılacak meyilli yamaçlara rastlanır. Aşağı Andırın ovasının aksine buralarda fazla gübre ve ilaç kullanımına rastlanmaz. Sulama yeterli değildir. Tahıl üretimi yanında geleneksel sebze meyve üretimi yapılmaktadır. Ürünler kısmen pazara sunulmaktadır. Orta Andırın kuşağı iklim yapısı, toprak zenginliği yönünden her çeşit sebze ve meyve üretimine uygundur. Yörede yetişen klasik ürünler yanında yeni ürünler denenmelidir. Kapama bahçe türünde yapılan tarımsal faaliyetler güzel örneklerdir.

Yukarı Andırın veya yayla dediğimiz kesimden Geben, Çokak, Karasu gibi geniş ve düz ovalar bulunmaktadır. Buralarda klasik tarım yapılır. Sulama yetersiz olduğundan fazla ürün alınmaz. Sebze ve meyve üretimi doğal sulamanın elverdiği yerlerde görülür. İlaç ve gübre fazla kullanılmadığından toprak yıpranmamıştır. Doğal ve ekolojik üretim için çok uygun bir ortam oluşturur. Yörede yetiştirilen ürünlerin yanında pazara uygun ürünler doğal olarak yetişebilir. Yörenin olumsuz tarafı, sulama yetersizliği ve arazi ıslahıdır.

Andırın’ı üç bölgeye ayırarak daha iyi tanımaya ve anlamaya çalıştık. Andırın’da tarım ve hayvancılık hem iç içe olmuş, hem de birbirini desteklemiştir. Tarımsal üretimler hayvan yemi olmuş, hayvan gübreleri de toprağa doğal gübre olmuştur. Bölgede doğal ve ekolojik tarım yapılması halinde de bu yöntem kullanılmalıdır. Yörenin tarımsal kültürü böyle bir dönüşüme uygundur.

Andırın’da doğal tarım yapılırken hem iklimin ve toprağın özelliklerine dikkat edilmeli, hem de bölgede pazara sunulacak ürünler seçilmelidir. Andırın Çukurova’nın parçası olduğuna göre bölgesel pazarın istediği ürünler seçilmelidir. Kahramanmaraş’ta yapılan dondurmanın hammadde girdileri Andırın’da yetişmektedir. Sektör daha çok doğal ürün talep etmektedir. Çiftçiler örgütlenerek ve sözleşme yapılarak bu ürünler yetiştirilebilir. Sebze ve meyve üretiminde bölgesel Pazar yanında yurtiçi ve yurt dışı pazarlara göre üretim yapılmalıdır. Çığşar yöresinde kiraz, Geben ovasında turp üretimi buna en iyi örnektir. Yöremizde tarım kültürü pazara uygundur. Çiftçiler arasıda ortaklık kültürü, imece ve yardımlaşma ileri düzeydedir. Doğal tarıma geçilirken bu avantajlar göz ardı edilmemelidir.

Andırın’da doğal tarım önerirken bunları yapacak bölge insanından bahsetmeliyiz. Bölge insanı daha çok beden ve kol gücüne dayalı çalışmaktadır. Tarımda teknolojik gelişmelere ve modernleşmeye açıktır. Banka kültürü, finans ve kredi kullanımına yabancı değildir. Ortaklık, işletme kurmaya müsaittir. İşbirliği, yardımlaşma ve dayanışma yönünden güçlüdür. Geleneksel tarım kültürü giderek pazar kültürüne kaymaktadır. Ürünlerini dışarı pazarlayacak faaliyetlere açıktır. Bu ve benzeri özellikleri taşıyan insanlarımız iyi örgütlendiğinde ve desteklendiğinde doğal ve ekolojik tarıma kolayca geçebilir.

Tohum deyip geçmeyin. Memleketimizde orijinal tahıl, sebze tohumları, fidanları ve fideler hala var. Geben çavdarı, Karakılçık buğdayı, sarı patates, Köşürge domatesi, Andırın kara kabağı, Akifiye mısırı ilk akla gelenlerdir. Bunların kontrollü ortamlarda çoğaltılması ile organik tarıma geçiş sağlanır.

Andırın bölgesinde Akdeniz tipi orman ve bitki örtüsü olduğundan ormanlık alanlarda ağaç dışında zengin bitkiler bulunur.  Tıbbi aromatik özelliklere sahip olduğundan ekonomik değerleri yüksektir. Ancak bilinçsizce toplanıldığından bu türler kaybolma tehlikesine düşmektedir. Orman ürünlerinde kültür üretimlerin yolu seçilerek organik tarıma dönüş sağlanabilir.

Şimdiye kadar tarımsal alanda örnek çiftçilik yöntemleri uygulandı. Artık iletişimin ve eğitimin yoğun olduğu dönemde yöre çiftçilerine yönelik toplu proje çalışmaları daha uygundur. Projeye yürütecek çiftçilere önderlik etmek yeterli olacaktır. Andırın insanının hem önderlik etmede, hem de gönüllü olmada hazır olduğunu söyleyebiliriz. Burada üniversite, tarım kuruluşları ve mahalli idarelerin üreticileri örgütlemeleri, yöresel stratejiler geliştirmeleri atılacak ilk adımlardır.

Andırın bölgesinde doğal yapı, doğal insanlar, geleneksel tarımsal faaliyetler iç içe bulunmaktadır. Yapılacak şey, tarafların doğallığını bozmadan dönüşümü sağlamak olmalıdır.