Çınargeçidi Görmediğini Gördü

Deneme

Ahmet NARİNOĞLU

 

ÇINARGEÇİDİ  GÖRMEDİĞİNİ GÖRDÜ

 

Andırın Çalışma Grubu olarak başlayan faaliyet daha sonra Andırın Gelişim Platformu şeklinde oluşurken temel amacı Andırın’a yönelmekti. Platformun üç temel amacı ortaya koymuştu.

  • Nerede olursa olsun Andırınlıları tanıştırmak, kaynaştırmak.
  • Andırın dışına taşmış insanlarımızı Andırınla bağını kurmak. Bu sayede kültür ve değerlerimizi yaşatmak
  • Andırın’ın konuları, meseleleriyle ilgilenmek, çareler bulma. Yaşam kalitesini yükseltmeye yardımcı olmak.

Her üç amaçta bizleri Andırına yöneltiyor. Her üç amacı yerine getirebilmek için ayrı faaliyetler gerekiyor. Bu faaliyetlerden en önemlisi Andırın’ın içinde yaşayan ve göçle dışarıda yaşayan yöre insanını, Andırın’da buluşturmaktır. Platform bunu başarmıştır.

Andırında buluşmak deyince yörenin insanlarını hep bir arada düşünmek gerekir. Andırını yalnızca sınırları ile ele almak yanıltıcı olur. Artık Andırın Kahramanmaraş, Kadirli, Çukurova olmuştur. Bu coğrafyanın insanı yazın Andırın’da yaylacılık nedeniyle zaten bulunuyorlar.

10 Ağustos Pazar günü yapılan 2. Yayla ve Doğa Şenliği hedef kitlesine ulaşma oldu. Onbinin üzerinde bir kalabalık şenliğe katılarak görüşümüzü doğrulamıştır.

Böylesi bir şenlik Andırının Kamu, Mahalli İdareleri ve Sivil Toplum birlikteliği işbirliği ile mümkün olabilir. Platform bunu yapmıştır. Bir yıl öncesinden program yapılarak katılımcı ve destekleyici taraflara duyuru yapılmış görüş ve destekleri alınmıştır. Bunlar sayfalarımızda görülmektedir.

Andırında şimdiye kadar yapılan toplu faaliyetlerin en kalabalığı ve canlısı olduğu hem katılanlarca hem de basın tarafından dile getirilmektedir. Yöre insanın şenliğe ilgi göstermesi platformun amaç ve hedeflerini benimsediği onayladığı, katıldığı anlamına gelmektedir. Şenliğe sadece Andırınlılar değil, Çukurova bölgesinin insanlarının katılması yaylacılık nedeniyle orta bulunmadan öte, platformun bölge görüşlerine katıldığı anlamına gelir. Biz inanıyoruz ki doğru yoldayız. Yaptıklarımız ve yapacaklarımız bölgemizin yaşamıdır. Yolumuza bu ruhla devam edeceğiz.

İkinci Andırın yayla ve doğa şenliğine yalnızca kurum ve kuruluşlar sivil toplumlar katılmadı. İsmini sayamayacağımız birbirinden heyecanlı ve değerli insanlarımız yardım ettiler. Faaliyetin bir ucundan tutarak böylesine güzel geçmesine ayrı ayrı şükranlarımızı sunuyoruz.

Andırında festival yapılacak öyle değerler ve kültür yumakları var ki, bunlara ayrı ayrı şenlikler yapılabilir. Ancak halkın yoğun olduğu, kolayca ulaşacağı bir mevsimi seçmek, en belirgin olanını öne çıkarmak gerekiyor. Andırın içinde olmazsa olmazın doğasıdır. Andırın doğasını bu bağlı olarak yaylacılık ve turizmini öne çıkarmak doğru bir adımdır. Mevsim itibariyle de ağustos ayı uygundur.

Andırın’da birine yapılan Tirşik Festivali, taraflarında kabul ettiği gibi tirşik mevsiminde ilçe çapında, yayla ve doğa şenliği ise bölgeye hitap edecek şekilde ağustos ayında yapılması benimsenmektedir.

Andırın Yayla ve Doğa Şenliği gelecek yıl Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği ile orman içi etkinliklerle desteklenecektir. Doğa sporları da eklenerek tamamen doğa ruhuna uygun hale gelecektir.

Şenliğin adı da ANDIRIN YAYLA VE DOĞA VE DOĞA SPORLARI ŞENLİĞİ olacaktır. Doğaya hasret insanlarımız çocuklarından kalma doğa hasretini doya doya yaşayacaklardır. Andırın doğasında yapabilecek sporların hepsi uygulamaya konacaktır.

Şenliğin Çınar Geçidin de yapılmasının özel bir amacı vardır. Andırında şenlik yapılacak çok alan vardır. Çınar geçidinin seçilmesinin nedeni şehre yakınlığı, doğallığından öte HES barajı altında kalıyor olmasıdır. Şenliğe katılan her Andırınlı Çınar Geçidine acımıştır. Şehrin dibinde bunca güzel doğal yerin kurtarılması için tepki vermemişse de dua etmemiştir. Çınar geçidinin su altında kalmasıyla Andırın değer kazanmayacak aksine değer kaybedecektir.

Andırın çeşitli şenlikleri, yapıla gelmesine rağmen düzenli, organizeli ve süreklilik kazanamamıştır. YAYLA VE DOĞA ŞENLİKLERİ’ne geleneksellik kazandırmak için çabalıyoruz.

Kimlerin emeği geçmedi ki, katılanlar destek verenler, gelenler, gelmek istediği halde gelemeyenler, telgraf, mesaj, selam gönderenler. Sivilinden, politikacılarına, amirinden memuruna kadar herkese ama herkese şükranlarımızı, saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz. Gelecek yıl ağustos ayında buluşmak dileğiyle.

Yukarıda sıraladığımız amaçlarımızın en önemlisi olan hemşehrilerimizin kaynaşmasını Çınar Geçidinde görülmeye değerdi. 40-50 yıldır birbirini görmeyen çocukluk arkadaşlıkları, akrabalıklar, dostluklar yıllar sonra tazelendi, canlandı. Birbirine sarılan insanlar, sıkılan eller, sevgi dolu parlayan gözler bunun işaretiydi. Bölge insanın sıcaklığıyla Çınar Geçidi biraz daha serinledi, ferahladı.