İki Resmin İzinde

TARİH

Ahmet Narinoğlu

İKİ RESMİN İZİNDE

Bu iki resim Andırın Hükümet Konağı önünde çekilmiş siyah beyaz devirden kalma. Andırının bir adı Kaza, bir adı da Hükümet (namı diğer hökümet). Vatandaşın devlet işleri bu meydanın hemen bitiminde Hükümet Konağı binasında görülür. Andırında devlet geleneğinin güçlü olmasında, Hükümet Konağının olması, bütün dairelerin bir arada olmasının payı var. Adli, idari işler Hükümet Konağında görülür. Herkesin işi olunca burası buluşma yeri olmakata. Ortaokul yıllarında köylüler geldiğinde bakacağımız ilk yer Hükümet Konağı olurdu. Sonra Kışla Bahçesi.

Andırında Hükümet Konağı aynı yere üç defa yapıldı. Yani şehrin merkezi hiç değişmedi. Yanına belediye binası da öyle. Oda aynı yerde var oldu. Yanda dinlenme, toplanma yeri Kışla Bahçesi, az ilerde Cami, çevrede çarşı. Şehri daha doğrusu kasabanın merkezi konumu , ‘’iki dükkân bir fırın’’ benzetmesinde etkili olmuş diyebiliriz. Öyle ki kimin nerde olduğunu tahmin etmek mümkündü. Birini sorsanız ‘’şurda ‘’ derlerdi. Devletiyle, halkıyla, çarşı pazarıyla iç içe hoş bir yerdi Andırın.

Andırına yeni Hükümet Konağı yapılınca yol kışla bahçesine doğru tümsek kaldı. Belediye Reisi (Başkanı) Mustafa Zülfikaroğlu (namı diğer Küçük Ağa) zamanında 1967,1968 senelerinde kompresörler, el işçiliği ile düzletildi. Resimde o çalışmalardan bir kesit. Yol çalışmalarında seyirci çok olurdu. Konuşanlar, akıl verenler. Daha çok Kültürlü, Kocafakılı köylüleri çalışırdı. Zaman zaman kavgalar olurdu taşlı sopalı.

Yol inince üst taraftaki dükkânlar yüksekte kaldılar. Süleyman Dalkıranın dükkânı, Zopcuk fırnını hatırlarım. Hükümet Konağı önünde de koca bir kaya kaldı. Uzun yıllar da durdu. Halk bu taşın etrafı da oturur, eyleşirdi. Bu kayanın etrafında köylüler toplanır davalarını, işlerini konuşurlardı. Bekçiler zaman uyarır kalabalık kışla bahçesine yönelirdi.

Öteki resim, Hükümet Konağı önünde bir toplanma. Meydandaki kaya kaldırılmış, dükkânlar yukarıda kalmış. Daha sonraki 70 li yıllar. Muhtemelen siyasi miting yapılıyor. Andırında o yıllar siyaset heyecanlı geçerdi. Zira partilerden yerli adaylar çıkardı, halkta sahip çıkardı. Kadınlı erkekli toplantılara katılım olurdu. Siyasi toplantılar kışla bahçesinde de olurdu. Ortaokul hemen yanda olunca konuşmaları ilgiyle dinlerdik. Toplantıya katılanlar sükût içinde dinler, sora sessizce dağılırlardı. Galiba o yıllarda megafon veya hoparlör yoktu. Konuşmacı bağırarak konuşurdu. Sesi gür çıkanlar daha çok alkışlanırdı.

Demem o ki, Hükümet Konağı Andırının siyasi, idari, kazai, acı ve tat olaylarına ev sahipliği yapa geldi. Resmi bayramlar, törenler burada yapılırdı. Şehrin dönüm noktalarına, acı tatlı günlerine tanık oldu. Bu günde hala meydan görevini görüyor. Cadde ile bina arasına duvar çekilmesi meydan kimliğine zarar veriyor. Alan daralsa da Andırının tarihine tanıklık eden bu meydan yeniden düzenlenmeli, şehrin merkezi konumunu asla kaybetmemelidir.