Son Kalan Ambar

Deneme

Ahmet NARİNOĞLU

SON KALAN AMBAR

 

Çok değil yirmi sene öncesine kadar ambar olmadan kışın köylerde hayat sürer miydi? Tarlasından ürettiği tohumları, buğdayları ambarlarında saklamaz mıydı? “Çiftçi harmanda cömert, ambarda cimri olur” sözünü kullanan kalmadı artık. Yani ambarlar devrini tamamlıyor. Kalanlar da evlerin bir köşesinde değerlerini daha da kaybederek gelecek sonlarını bekliyor.

Ambarlar en kaliteli çam tahtalarından birbirlerine giydirmeli şekilde yapılırdı. Üste buğday akıtacak büyük kapağı, yanda alttan boşaltacak sürgülü kapağı olurdu. Ambarlar odanın duvarını boydan boya kaplardı. İçi dolduktan sonra üzeri yüklük olarak kullanılırdı. Annelerimiz ambarları süsler, tozlarını alır, evin eşyası gibi bakarlardı.

Bugün ambar yerine torbalarda buğdaylar saklanıyor. Artık ürünler ambarlarda değil depolarda tutuluyor. Ya da tutulmadan pazara götürülüyor.

Köy evlerinde tek tük kalan ambarlar kıtlık veya bereket dolu yıllara tanıklık ettiler. Onlar kendine yeten aile ekonomisinin son tanığı oldular. Üreten, satan Pazar ekonomisinin de son kurbanı olarak kaldılar.

Resimdeki ambar halâ hayvan yemi konulduğu için ayakta kalmış. Çiftçi hayvancılığı terk ettiği zaman, köyden göçtüğü zaman ambarında sonu gelecek.

Herkes kentine bir etnoğrafya müzesi yapsa da ambarlar orda tarım ekonomisinin tarihine tanıklık etse ne iyi olur.