II. DOĞA ŞENLİĞİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRME

 

Deneme

Barış KABALCI

II. DOĞA ŞENLİĞİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRME

Bu şenliğin Andırınlı insanları bir araya getirmesi, Türkiye’nin çeşitli  yerlerinde kurulan sivil toplum örgütlerini tek bir çatı altında toplaması, kaynaştırması en çok önemsenecek konudur. Bu şenlik bu işlevi nedeniyle bir ilki gerçekleştirmiştir ve bundan sonra sürdürülebilir olması Andırın’ın geleceği açısından hayati bir öneme sahiptir. Andırın’ın bu şenlikten en önemli kazancı binlerce Andırınlının yılda bir gün de olsa bir araya gelmesi, tanışması, kaynaşması ve ortak bir buluşma ortamının oluşmasıdır. Bu şenlik bir ilktir ve bazı eksiklikler ilerleyen yıllarda ortadan kalkacaktır.

En önemli eksikliklerden bir tanesi anlaşılmıştır ki bu şenlikte yapılacak etkinlikler bir tek güne sığmamıştır. En azından üç günlük bir süreç içerine yayılacak etkinlerle bu birliktelik daha zevkli, daha faydalı hale getirilebilir. Ayrıca planlama süreci bir yıla yayılıp, özellikle yerel idarelerle ilçe merkezindeki sivil toplum örgütlerinin ortak çalışmalarıyla bu şenliği daha ilgi çeken bir organizasyon haline getirebilir. Bu konuda Andırın Gelişim Platformu ve diğer sivil toplum kuruluşlarının desteğine ihtiyaç olduğu açıktır. Andırın Gelişim Platformunun bu organizasyonda yalnız kaldığı bizim tarafımızdan gözlemlenmiştir. Andırın dışındaki diğer sivil toplum örgütlerinin bu süreçte işin içine katılımının sağlanması, maddi ve manevi destek sağlaması önemlidir.

Sempozyumda yapılan konuşmaların Andırın’ı ilgilendirmesi ve konuşmacıların ciddiyetle hazırlanması gerekmektedir. Yapılan sempozyumda Andırın’la ilgili olmayan, ciddiyetten uzak, sadece konuşmak için hazırlanmış sunumlar vardı. Bu isimlere sırf akademik kariyerleri adına yer vermek yerine, Andırın’ı tanıyan, gönül veren, samimi insanlarla bu etkinlikler gerçekleştirilmelidir. Bu sempozyum başlı başına bir güne sığdırılmalı ve daha yaygın bir katılımla tartışma havası içinde sorunları ve çözüm yollarını ortaya koyan sonuçlar elde edilmesi amaçlanmalıdır. Bu sonuçlar çerçevesinde çözümler getirecek pratik adımlar atılmalıdır.  Buradan çıkacak sonuçlar tutanak altına alınmalı ve bu konuda çözüme ulaşmak için görev dağılımı yapılmalıdır. Biz bu etkinliklerin en önemli bölümünün bu sempozyumlar olduğunu düşünüyoruz. En çok fayda sağlayacak çalışmalar bu ortamda yapılacaktır. Prof. Dr. Kadir SALTALI’nın çalışmalarını önemsiyoruz, projelerini Andırın’ın kalkınması adına mantıklı ve uygulanabilir projeler olarak görüyoruz. Böyle bilim adamlarının görüşleri gerek yerel idare gerekse sivil toplum örgütleri tarafından sahiplenilmeli ve destek olunmalıdır.

Şenlik daha sivil bir havada gerçekleştirilmelidir. Protokol konuşmaları çok uzun ve çok yoğundur. Bu konuşmalar kısaltılmalı ve sadece organizasyonu düzenleyen kurum ve kişilerin yapacağı hoş geldin konuşması şeklinde kısa tutulmalıdır. Programın öğleden sonraki bölümü halkın kendi kendine eğlenmesi, kaynaşması şeklinde planlanmalı, bu bölüm kendi akışına bırakılmalıdır. Programda kültürel ve folklorik motifler daha çok ön plana çıkarılmalı, bu hususta ciddi bir hazırlık dönemi gerçekleştirilmelidir.

Son olarak şenlik sonrası ortaya çıkan tablonun olumsuzluğundan söz etmek istiyoruz. Yaklaşık on bin kişiden bahsediliyor. Bu kadar kalabalık bir topluluğun bir araya geldiği bir alan elbette ki kirlenecektir. Ama bu şenliğin ismi doğa şenliğidir. Doğayı kirletme şenliği değildir. Şenlik sonunda Çınargeçidi Mesire Alanı bir çöp deryasına dönüşmüştür. Şenlik sonunda mutlaka bu kirliliği ortadan kaldıracak tedbirler alınmalı ve çöp bidonları çeşitli yerlere konmalı, katılımcılara çöp torbaları dağıtılarak, sürekli yapılacak uyarılarla çöpler kontrollü bir şekilde toplanmalıdır.