Andırının Gelişmesi İçin Çağrı Andırın Kalkınma Projesi

Araştırma

Celil ARSLAN

ANDIRININ GELİŞMESİ İÇİN ÇAĞRI ANDIRIN KALKINMA PROJESİ

Kahramanmaraş’a bağlı Andırın İlçesi, sosyal ve ekonomik açıdan geri kalmış bir bölgemizdir. Bölgenin kalkınması ve gelişmesi için, yerel yönetimler ve Andırın halkının da iştirak edeceği kalkınma projesi hazırlanmalıdır.

Ankara’da başlatılan bu ilk çalışmalar geniş bir katılımla Andırın ilçesinde bütün yönleri ile tartışılmalıdır. Bu çalışmalar sonunda, “Andırın Kalkınma Hareketinin” ana hatları belli olacaktır.

Andırın ve köyleri kalkınması, bir veya birkaç kişinin eline bırakılamayacak kadar önemlidir. Derneklerimiz öncülüğünde başlatılan bu hamleye, Ardanuç içinde yada dışında bulunan “herkes ve her kesim katılmalı, kalkınma hamlesine sahip çıkmalı”, sorumluluk almalı, maddi ve, veya manevi katkı yapmalıdır.

Bizi yetiştiren, büyüten, ekmeğini yediğimiz, suyunu içtiğimiz, varlığımızı borçlu olduğumuz memleketimize karşı vicdan borcumuzu yerine getirelim. Gelin bir olalım, birlik olalım, yöremizin kalkınmasına birlikte girişelim, zengin kültürümüzü canlandıralım, müthiş güzel doğamıza birlikte sahip çıkalım, birlikte koruyalım, yöremizi birlikte zenginleştirelim

TÜRKİYE’DE KALKINMA VE STK’LAR

Kırsal alanlarda yaşayan insanların fakirlik ve bilinçsizliğin etkisiyle, ihtiyaçlarını karşılamak için çevrelerindeki doğal kaynakları aşırı bir kullanımla tahrip etmeleri kırsal bölgelerin gittikçe yoksullaşmasına neden olmaktadır. Kırsal fakirlik sonucunda ise kentlere doğru kontrol edilemeyen bir göç hareketi başlamakta, bitkisel ve hayvansal üretim düşmekte, tarımla uğraşanlar işsiz kalmaktadır. Bu sonuçlar, ekonomik, sosyal ve siyasal çöküntüye ve toplumsal kaosa yol açmaktadır. Buradan hareketle, kırsal alanlarda yaşayan insanların sosyoekonomik yönden kalkınmaları sağlanmadan erozyonla ve buna bağlı olarak yoksullukla mücadelede başarılı olunamayacağı düşünülmektedir. Bu nedenle  kırsal kalkınma ile ilgili örnek projeler geliştirip uygulamaya konulmalıdır. Ekonomik, sosyal ve çevresel faktörleri gözeten bu sürdürülebilir kalkınma projeleri sayesinde toplumun her kesiminin kalkınmaya katılımı sağlanmalıdır. Bu tür projelerin hayata geçirilmesinde en büyük engel, yeterli maddi kaynağın temin edilememesidir. Dünyada yapılan uygulamalar incelendiğinde, iş dünyası ve sanayinin mutlaka bu projelerin içinde yer aldığı görülmektedir. Bu nedenle gerçekleştirilen tüm projeler, iş dünyasının desteği ile uygulamaya koyulmaktadır.

Denize kıyısı olmayan yüksek dağlarla kaplı kıta içi ülkelerin ve bölgelerin tabiatının, orada yaşayan insanların ekonomik durumunu nasıl etkilediği, insanın ise yüksek dağların dünyasını kendi hizmetine nasıl zorladığı, üretim, ulaşım ve ticaretin böyle bir dünyada hangi özgül şekiller kazandığı İsviçre örneğinde görülebilir. Andırın Kalkınma Projesi'ni hazırlarken bu örneği iyice incelememiz gereklidir. 1900 lerin başlarında yayınlanmış olan ve İsviçre'nin nasıl kalkındığını anlatan bir kitaptan tercüme ettiğimiz şu sözler bu bakımdan son derece önemlidir.

"İsviçre ulaşıma imkan vermeyen yüksek dağlarla kaplı bir ülkedir. Burada hem İngiltere'nin yağışlı iklimi, hem de Rusya'nın dondurucu soğukları hüküm sürmektedir. Coğrafyalarının güçlüğüne ve tabii kaynaklarının azlığına rağmen Avrupa'nın en gelişmiş sanayi ülkelerinden biri haline gelmiştir. Bu ülke, yabancıları koruyan ve beyin göçünü çeken kanunları ile müteşebbis insanları cezbederek , bazı işletmelerini diğer ülkelere taşıyarak, yetersiz olsa bile yerli hammaddelerini değerlendirerek ve zengin su kaynaklarını iyi kullanarak, coğrafyasından kaynaklanan zorlukları yenmeyi başarmıştır.

Bu örnekten hareketle Andırın da;  süt peynir tere yağı Dokumacılık, dericilik, gıda sanayi, ağaç işleri ve kağıt sanayi geliştirilebilir.  Andırının kalkınması, uzmanlarımızın kendi kendileri ile yarışmaları ve tabiatın güçlüklerine meydan okumasını gerektiren bir alandır. Siyasi irade ortaya konulduğunda, mühendislerimizin ve müteşebbislerimizin bütün teknik ve ekonomik güçlükleri aşacağı muhakkaktır.

Örnek bir uygulama alanı olarak seçilen arıcılık konusu irdelediğimizde

  • İşsiz gençleri arıcılık konusunda eğitip kendi işlerini kurmalarını sağlayarak istihdamlarını gerçekleştirmek,
  • Arıcılıkta dış satıma yönelik üretimi artırıp sürdürülebilir üretim modelini ortaya koymak,
  • Ana arı üretim nüve işletmelerinin kurulmasını sağlamak ve bu yolla üretilen ana arılarla ülke arıcılığında verimin yükseltilmesine katkıda bulunmak,
  • Arıcılık yapmakta olan ancak eksik bilgi ve beceri düzeyi nedeniyle yeterince verim alamayan ölçek altı işletme sahibi arıcıların teknik bilgi ve becerilerini artırıp ekolojik bal üretimine geçmelerini sağlamak, üretimlerini ve gelirlerini artırmak,
  • Bal tüketicisine güvenli ve sağlıklı bal sunmak mümkün olabilir.

Andırın’ı İsviçre'ye dönüştürecek bir kalkınma hamlesi bir çokları için sadece bir hayaldir. Ben Gurion'un dediği gibi "Mucizeye inanmayan, realist değildir sözünü tekrarlamak istiyorum.

ANDIRIN KALKINMA PROJESİ

Andırın’ın geliştirilmesi için kurum ve kuruluşların mevcut durumlarını, yaptıkları çalışmaları dikkate alarak yeni bir planlama ve organizasyonun yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Andırın kalkınmasına rehberlik etmesi beklenen bu ana fikirlerin, bundan sonra yapılacak çalışmalara ışık tutması ve yol göstermesi amaçlanmıştır.  “İlçe Gelişme Planı” sorunları ve gelişme stratejileri tartışılmalı belirlenecek konular çerçevesinde çalışmaların devam ettirilmesi ve giderek bütün Andırınlıların katılımı sağlanarak, topyekün kalkınma hamlesinin başlatılması planlanmalıdır. Bu anlamda hazırlanacak Andırın kalkınma projeleri (AKAP) koordinasyon birimi çalışma yönergesi ile çalışılmalıdır.