Andırın Şair ve Şiir
Makale
Celil ÇINKIR
ANDIRIN ŞAİR VE ŞİİR
Türkmenlerin en önemli özelliklerinden birisi de hiç şüphe yok ki söz sanatında olan ustalığıdır. Bu özelliğin oluşmasında, yaşadıkları hayat biçiminin çok etkisinin olduğunu düşünenlerdenim. Hani çok gezen mi iyi bilir, çok yaşayan mı diye bir söz vardır. Geçmişte Türkmenler, doğdukları andan itibaren ölünceye kadar, bütün hayatları boyunca ilden ile konup-göçerek hayat sürdürmüşlerdir. Pınarlarıyla, ormanlarıyla, yeşil ardıçlı, kamalıklı, sarıçamlı, kıcılı, boranlı, sulu sepkenli, zirveleri soğuk, karlı ve dumanlı, kekik-yavşan kokulu, çakırdikenli, karaçalılı, tülü mayaların, geyiklerin, akça cerenlerin, emlek kuzuların dolaştığı, al kınalı kekliklerin, çakırların, doğanların, yavru Şahanların uçuştuğu, reyhan, sarı çiğdem, leylâk, gül, lale, mor menekşelerin, ak sümbüllerin, göksümbüllerin, nergislerin ve daha nice çiçeklerin kokulandırdığı yaylaların Türkmenlerin şair ruhlu olmalarında çok büyük etkisi vardır kanaatimce.
Yeryüzünde Andırın’dan başka hiçbir ilçede 50 kale ve 42 yayla mevcut değildir. Andırın ve Andırınlı bu yönden çok şanslıdır. Andırın, Karacaoğlan’ı yaklaşık 7 yıl boyunca Başdoğan Mahallesi’ne bağlı Haçağaç Obası’nda konuk etmiştir. Andırın’a ayak ve yürek izini bırakan bir başka önemli ozan da Dadaloğlu’dur. Bu ozanların izini takip eden adeta onların mayalarıyla yoğrularak gönül seslerini bu topraklara bırakan nice şairler geldi geçti bu topraklardan.
Bu topraklarda yaşayıp da ebediyete intikal eden şairlerden ilk akla gelenlere baktığımızda; Beş bucaklı Aşık Halil, Karacaoğlan türkülerinin ve yöre ağıtlarının eşsiz kaynağı ve aynı zamanda kendisi de çok ünlü bir ağıtçı olan Hasibe Hatun ile kardeşi Telli Hatun, Andırın’ın medarı iftiharı merhum Hacı ZÜLKADİROĞLU, Tokmaklılı merhum Ehmet GILIÇ (Türkülü hikayelerin çok ünlü kaynak şahsı, hakkında yüksek lisans çalışması yapılması gereken kayıp değerlerimizden),Andırın’ınadeta Nasreddin Hoca’sı sayılan ve aynı zamanda çok güzel şiirlere de imza atan Hacıveliuşağı’ndan GaraHösüyün Çavuş, İkindi Yazıları deyince akla gelen ilk isim ve şiirlerinin kıymeti bilinmeyen merhum Mehmet Ali ZENGİN (Nedim Ali), Beşbucaklı Hacı Ahmet Ağa, Andırınlı Âşık Ali DEMİR (Efirağızlı Mahallesi’nin Sazak Obası’ndan), Kayıp Tüfek ilanı ile ardında silinmeyecek bir iz bırakan Merhum Âşık Süleyman PERT, Andırın’ın en ünlü hiciv şairlerinden Guzubeğ lakaplı merhum Aşık Ahmet MIZIRAKÇIOĞLU ve merhum Ozan Kul Köşger’in yanısıra halen yaşayan ozan ve şairlerimizden, Hacı Ahmet Ağa’nın 1925 doğumlu gelini, yaşayan efsane Zülfiye KABALCI (namı diğer Zilfi Garı), Aşık Duranoğlu Mahlaslı Mahmut EYNALLI aşıklarımızdır.
2013 yılında yapılan bir şiir yarışmasında 9.630 şair arasında dereceye giren bendeniz Delibal mahlaslı Celil ÇINKIR, Manilerin kraliçesi Minel Maniler mahlaslı Mine Erdoğan DAL, Aşık İslami Mahlaslı Yusuf EYNALLI, Kazan Ali lakaplı Recep Ali ÇINKIR, hayatını memuriyeti nedeniyle İzmir’de devam ettiren genç kardeşimiz Cengiz HAYTA, Beşbucak Mahallesi’nde yaşayan yaşı 80’nin üzerindeki Çarık Musa lakaplı Musa ASLANTAŞ, –ki Musa amcamızın kendi kaleme aldığı hikayeli şiirleri en az Karacaoğlan türküleri kadar güzeldir, kendisi aynı zamanda Dadaloğlu ve Cerit beylerinin türkülü hikayelerinin de çok önemli kaynak kişisidir-, Köroğlu hikayelerinin Andırın varyantını anlatan ve Karacaoğlan türkülerini adeta Karacaoğlan edasıyla okuyan ve kendisi de şiirler yazan bir başka Beşbucaklı İsmail ESKİCİ, halen Adana’da Milli Eğitim Müfettişliği yapan Gebenli Veli BİLİCİ, Adil Gök, Alper ARSLANTAŞ hocamızın muhterem babası emekli bankacı Ahmet ARSLANTAŞ, Andırın’ın ilk ODTÜ mezunu Çakırcılı Ali DOĞAN (Namı Diğer Dağbey) ,
Halen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda basın danışmanı olarak görev yapan ünlü şairlerimizden Mevlâna İdris ZENGİN, Kadir Yaşar mahlaslı Ahmet Narinoğlu, Kahramanmaraş Şairler Antolojisi’nde sürekli olarak kendisine yer verilen eğitimci şair Necip EVLİCE, Araştırmacı-Yazar-Öğretim üyesi Ali KARAOSMANOĞLU, Âşık Dermani, eğitim şair Gökhan Gök, hayatını Almanya’da devam ettiren merhum Ozan Kul Köşger’in oğlu Ozan Ata Canani, sağlam bir yürek izine sahip şair Abbas PAKSOY, Ayşe BACAK, Ayşe TEMİZ (Patlakkızı), Bedriye PARMAKSIZ (Çokaklı), Behzat GÖK, Çakırcılı Çolak Küçük’ün torunu Bekir ALAKABAK, Karacaoğlan türkülerinin eşsiz kaynak şahsı lokantacı ve muhtar Celil DALKIRAN, Döne BAKACAK (Gebenli), Döne EKİCİ (Gök), Döne HÖBEK (Gebenli), Elif DALKIRAN (Foter Elif), Emine GÖK (Hodul Emine), hayatını İstanbul’da sürdüren Fakı HAŞİMOĞLU, Hacı Veli DOĞAN, uzun süre Andırın Öğretmenevi Müdürlüğü yapan Halil İbrahim DOĞAN, Hatice SALAN, İbrahim Ethem KUNDAKÇI, Kahramanmaraş Halk Ozanları Dernek Başkanı Ozan İhsan ÖKSÜZ, ünlü Andırın Destanı’nın şairi Kazım TEMİR, Müftü şairlerimizden Alınoluk Mahallesi Fakılar Obası’ndan Kuddusi DOĞAN, Medine BENLİ, Efirağızlılı Nuri ÇINGIL, Andırın’da sucukçuluk yaparak hayatını kazanan Ozan Murat ÖZDEMİR (Fucukcu Murat), Gebenli Rahmi GÜRLEK, Âşık Turabi, yazdığı şiirlerinin tamamını ezbere bilen nadir şairlerimizden92 yaşındaki Karamüftü lakaplı Sıddık DOĞAN ve halen Osmaniye’de yaşayan Karacaoğlan’ın köylüsü ve onun kanbağı akrabası olduğuna canı gönülden inandığım Aşık Vebali mahlaslı Tahsin SEDEFOĞLU, yüzlerce, belki de binlerce şairlerden ilk anda aklımıza gelenlerden bazılarıdır.
Andırın coğrafyası, tabiatı, değerleri, kültürü, insanı, beşeri dünyası muhafaza edilmiştir. Doğallık aslıyla insana duygu zenginliği ve temizliği kazandırır. Bu da şairleri duygu iklimi sunar ve besler. Andırında çokça şair çıkmasını buna bağlamaktayız.