Andırın Gökçebel’de Padişah Mezarınının İzinde …
Tarih
Cezmi YURTSEVER
ANDIRIN GÖKÇEBEL’DE PADİŞAH MEZARINININ İZİNDE …
19 Eylül 2010 günü Andırın’ın Çuhadarlı köyünden Ömer Çuhadar ile birlikte son Dulkadir Beyi Alaüddevle Bozkurt bey’e ait olduğu söylenen mezarı görmek üzere yakında bulunan Gökçebel’e bir gezi düzenledim.
Gökçebel’de “Padişah mezarı” olarak da bilinen mezarın defineciler tarafından soyulmuş olduğunu gördüm.
Takvimlerin 198 Eylülü gösterdiği bir günde Andırın’ı Maraş’a bağlayan asvalt yolu izleyerek yol aldım. Arıklar, Tor -tatarlı ve daha sonra Kabakesme köyüne uğradım ve oradan da az ilerde bir tepe üzerinde bulunan Çuhadarlı’ya geldim. Amacım Çuhadarlı ailesi ve rivayet anlatımlara göre Dulkadir beyi Alaüddevle’nin mezar yerini bulmak istiyordum.
Çuhadarlı köyüne giriş yerinde ve bir tepe üzerinde bulunan evinin kapısını araladım. Karşıma ak saçları ile Ömer Çuhadar çıktı. Sıcaklar Çukuroıva ve kısmen de Andırın’ı kavururken Çuhadarlı köyü serin bir yerde idi ve yayla havası teneffüs edilebiliyordu. 1941 doğumlu olan Ömer Çuhadar kendi kökenleri hakkında bilgiler vermeye başladı:
“Çuhadar demek çuha elbise giyen demektir. Adınız da oradan gelir. Büyük dedelerimiz Osmanlı padişahına karşı gelmiş. Sivas tarafında. Oradan da 4 kardaş Maraş altına Variyenli’ye gelmiş. Bir kısmı Maraş merkeze gitmiş. Birisi de buraya gelmiş. Şimdiki köyümüzün olduğu yere. Çuhadarlı buradan dağılmış, bir kısmı Anacık’a, Osmaniyeye, Kadirli’ye gitmiş…
“-Burada Padişah mezarı var imiş doğru mu…
“-Evet ilerdeki Gökcebel dediğimiz yerde Padişah mezarı var. Buraya biraz uzak. Yaya yürümek zor ama mezar orada…
Bu konuşmalardan sonra Ömer Çuhadar ile arabanın gittiği yere kadar vardık. Ve sonra yürümeye başladık. Derelerden ve tepe eteklerinden aşarak Gökçebel’e ulaştık. Gökçebel, yüksekçe bir yerde bulunuyor. Serin bir rüzgar esiyor. Sanki dağların başı. Etrafı seyretmeye de doyum olmuyor. Ömer Çuhadar, “Padişah mezarı” dediği yeri gösterdi. Çalıların arasında sade bir mezar yeri idi…Mezarın kenar taşları da yerinden oynamış içi de çukurca idi. Belli ki burası definecilerin saldırısına uğramış. Halbuki Müslüman mezarında öyle altın akça bulunmaz, ama neden yağmalarlar!... Padişah mezarı ve yanı başında 40-50 kişinin yatabileceği bir mezar yeri idi, görülenler…Ömer Bey ve o sırada yanımızda bulunan çoban Mehmet Bucak’ın açıklamalarına göre Osmanlı ile Harb olmuş, Maraş beyi yenilmiş ve kafası kesilmiş. O ve adamları (kumandanları) buraya getirilerek toprağa verilmişler. Anlatılanlar nesilden nesile aktarılan sözlü bilgiler. Gökçebel’in kuzey tarafında Gökgedik köyünün evleri görülüyor. Burası Andırın’ın doğu sınırlarının bulunduğu Elmadağ yöresi de…
Ömer çuhadar ile birlikte toplu mezarın yanı başında bulunan oluk yerine (pınar) gittik. Oluk yanına açık yere namaz kılınma yeri yapılmış. Yaylaya çıkanlar veya yöreyi gezenler önce padişah mezarında dua ediyor sonra da burada namaz kılıyor.
TARİHİN SAYFALARI ARALANDIĞINDA İSE
Andırın Çuhadarlı köyü yakınındaki Gökçebel’de gördüğüm ve köylüler ile çobanların verdiği bilgilere göre “Padişah mezarı” dedikleri yer Yavuz sultan Selim’in ordusu ile 1515 yılı Haziran ayı içinde Turnadağı yakınında Ördekli yazı denilen yerde Sinan Paşa ile savaş yapan Maraşlı Dulkadir Beyi Alaüddevle Bozkurt beye ait idi”… Yöre köylüleri Alaüddevle beye “Alet-dölet” veya “Aladana” ismini de veriyorlar. Tarihi kaynakların bahsettiği Turnadağı Andırın ile Kadirli sınırında bulunan Agcadağ’a yakın yerde idi. Geben yakınlarındaki Ördekli yazı denilen yerin bulunduğu alan içinde Geben ovasının bir parçası olan Sinse, Bunduk köyleri var. Etraftaki dağlardan süzülerek gelen kar suları bahar aylarında Sinse-Bunduk köyleri yanında göl oluşmasını da sağlıyor. Muhtemeldir ki Ördekli yazı denilen yer burası olmalıdır.
Yavuz Sultan selim’in aynı zamanda dedesi de olan Maraş Dulkadir Beyi Alaüddevle Bozkurt beyin akibeti savaş ortamında kellesinin kesilmesi oldu. Kesilen kellesi Mısır Memluk Sultanına gönderildiği hakkında bilgiler yer alın tarih kitaplarında… Yaşanan olayın üzerinden geçen yüzyıllar sonra bile 2010 yılında Andırın’ın Çuhadarlı köyünde yaşayan köylüler ve çobanlar “Burası padişahımızın mezarı” diyerek sahip çıkıyor. Ve mezarın da soyulması karşısında çok rahatsızlar. Alaüddevle Bozkurt bey ki Maraş Dulkadir tarihinin en ünlü hükümdarı. Maraş şehir merkezindeki Ulucami’nin yapımında, Kadirli’deki kilisenin camiye çevrilmesinde onun emekleri var. Cesur, dindar, hayırsever bir insandı. Ancak o devrin siyasi şartları gereği Andırın dağlarında yaşanan savaş sonucu hayatını kaybetti. O ve askerleri Gökçebel’de toplu mezara kondular. Bundan sonrası ise Maraş Valiliği, Andırın Kaymakamlığı ve yöre halkının Alaüddevle Bozkurt Beyin mezarına sahip çıkmalarıdır.