Andırın Hükümet Konağı
Deneme
Hikmet ATEŞ
Bir Devirde Üç Konak
ANDIRIN HÜKÜMET KONAĞI
Tarihin ilk zamanlarından beri değişik uygarlıkların ve medeniyetlerin hâkim olduğu Andırın sahip olduğu bu yapı itibarıyla dikkat çekmektedir. Bilhassa Roma ve Bizans döneminde bölgeden geçen ticaret yolunda etkisiyle güvenlik ve denetim amaçlı irili ufaklı birçok kale yapılmıştır. Bu aktifliğini Türklerin bölgeye hâkimiyetinden sonrada sürdüren Andırın bugün tarihindeki o parlak günleri arar gibi gözükmektedir. Tarihteki ilgiyi bugünde görmek isteyen memleketimizin buna malik olması için tarihi yapısının ortaya çıkarılması önemli bir etken olacaktır. Bu konuda Tirşik dergisi gibi yayınların ve Andırınlı duyarlı hemşerilerimizin yaptığı çalışmalar önemli yer tutmaktadır.
Araştırmaya başlamak için ilk vardığım yer hükümet konağı oldu. Ancak buruya ait bir tarihçenin yazılı olarak bulunmayışını bir eksiklik olarak görerek binadan ayrıldım.
Yazılı bir belgenin olmayışı işimi zorlaştırdıysa da Andırın’ın kadim insanlarını ve yönetim idaresinde görev almış olabilecek kişileri aramaya koyuldum. Değişik yerlerden aldığım bilgiler ve yönlendirmelerle arzuhalci Ferizan ANTEPOĞLU’nun yanına vardım. Kendisi bu konuda bilgi sahibi olsa da değişik bölgelerde çalışmış olmasından dolayı konunun bütünlüğünü kuramadı. Bu açıdan bana Andırın Postası sahibi İskender ZENGİN’in babası Mustafa ZENGİN’in yanına gitmemi önerdi.
Mustafa ZENGİN amcamızla tanıştıktan sonra meseleyi kendisine anlattım. Bu konuda beni kırmayıp bilgilerini paylaştığı için kendisine teşekkür ediyorum.
1934 doğumlu olan Mustafa ZENGİN 10 yaş dolaylarında şimdiki belediyenin bulunduğu yerde bir hükümet konağı binası olduğunu hatırladığını belirtti. 1940-45 arası döneme denk gelen bu anımsamaya göre bu bina Andırın’a yapılan ilk hükümet konağı binası olmalıdır çünkü: İlçemizin 1925 te kaza olduğunu hatırlarsak bu binanın üzerinden çok zaman geçmemiş olsa gerek diye düşünüyoruz. Mustafa zengin bu binanın oval şeklinde, ortası meydanlık ve etrafı dairelerle çevrili olduğunu hatırlıyor. Ayrıca binanın ahşap olduğunu ve çatının saç(çinko) olduğunu söylüyor.
Bahsedilen bu ilk binanın bir şekilde yanarak veya başka bir şekilde yıkılmış olabileceğini belirten Mustafa ZENGİN yıkıma sebep olarak binanın ahşap olmasını gösteriyor. Bu ilk binanın yıkılma veya yanma olayından sonra hükümet daireleri kazanın değişik yerlerindeki evlere dağıtılmıştır. Adliye kısmının ise Yeni mahallede bulunan sağlıkçı Osman Bey’in evine taşındığını hatırlayan Mustafa ZENGİN bu daireyle ilgili eski cezaevinin bitişiği diyor. Yeni mahalledeki bu adliye binasında yangın çıkıyor ve Adliye, Merkez camii Kur’an kursuna taşınıyor. Mustafa ZENGİN adliye dışındaki dairelerin nerelere taşındığını hatırlamadığını söyledi.
Mustafa ZENGİN şimdiki binanın yerinde bulunan ve yıktırılan binanın 1960’larda yapıldığını hatırladığını belitti. Bu sonuca ulaşmasında binanın yıkılmasına karar verilirken yapılan test ve tetkiklerde 50 yıllık bina dendiğini hatırlıyor. 2000’li yılların başlarında bu yıkıma dair işlem yapıldıysa 1960’lar olmalı diyor.
Bu binaya depreme dayanıksız raporu verildikten sonra dairelerin birçoğu eski üniversite binasına(özel idare) taşındı. Fakat adliye binası şimdiki orman dairesi lojmanlarına taşınmış olup, halen orada bulunmaktadır. Diğer birimlerin ekserisi ise eski üniversite binasındaydı. Bu taşınma işlemi 2012 senesinde yapılmış olup binanın yapımına ise 2014 te başlanmıştır. 2016 da yeni yeri yani şimdiki binanın tamamlanmasıyla Temmuz ayından itibaren daireler peyder pey taşınmıştır.