Kahramanmaraş'ta Kitap ve Kültür Fuarı İzlenimleri

Anı

Hüseyin GÖK

 

KAHRAMANMARAŞ'TA KİTAP VE KÜLTÜR FUARI İZLENİMLERİ

 

Kahramanmaraş'ta geçen ay toplum olarak, hayati önemi haiz bir olaya tanıklık ettik ve yaşadık. Bu, Büyükşehir Belediyesi  öncülüğü ve organizesinde 'Edebiyatın ve Şiirin Başkenti' sloganıyla gerçekleştirilen 'Kahramanmaraş Uluslararası 4. Kitap ve Kültür Fuarı' etkiliği idi. 4.sü yapılan etkinliğin ilki 2014 yılı kasım ayı sonlarında düzenlenmişti. Artık geleneksel hale gelen ve 10 günlük bir süreyi kapsayan fuar ekinlikleri bu yıl ise 13 ekimde başlayıp 22 ekim tarihinde son buldu.

İlk düzenlenen Kitap ve Kültür Fuarı'nın onur konukları, Maraş'ın yedi güzel adamlarından; Nuri Pakdil ve Rasim Özdenören'ken, bu yılki fuarın onur konukları; Bosnalı şair Demal Latic ve Osman Selahaddin Osmanoğlu oldular.

 

Fuar, resmi törenle açıldı ve sırasıyla; Onur konukları, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal beyler birer açılış konuşmasında bulundular. Akabinde hep birlikte fuar alanına geçildi. Belediye yetkililerinden; yayınevleri ve şair-yazarlardan, evvelki yıllarda olduğu gibi bu yıl da katılımların yüksek olduğu, dolayısıyla 263 yayınevi ve 263 şair-yazarın katılımlarının olduğu bilgisine ulaşıldı. Bu bağlamda yayıncılık geleneği bakımından yayınevleri profiline bakıldığında, uzunca dönemler geçmişten gelen, nitelikli yayınlarıyla dikkat çeken kamu kurum kuruluş ve sivil yayınevleri olduğu gibi, son yıllarda yayın işlerine girmiş ve nitelik ve nicelik olarak belirli bir seviyeyi yakalamış olan yayınevlerinin varlığı da dikkat çekti. İlimiz dahilinde; Büyükşehir Belediyesi, Dulkadiroğlu ve Onikişubat Belediyeleri , diğer ilçe belediyeleri, KSÜ ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, basımını yaptıkları, edebiyat sanat kültür tarih ve çeşitli araştırma kitaplarıyla stantta yerlerini aldılar. Maraş'lı şair ve yazarlar, kendileri için ayrılan bölümlerde kitaplarını imzalarken, ayrıca Maraş'ta halen faaliyetini sürdüren iki edebiyat dergisi olarak ve basılmış kitaplarıyla Usare ve Alkış dergileri de belirlenmiş bölümde okuyucularını ağırladılar.

 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, organize niteliği her yıl artan ve dört yıldır devam eden bu Kitap ve Kültür Fuarı etkinliğiyle büyük ve elzem bir işe el atmış bulunmaktadır. İlgili daire başkanlığınca fuar hazırlıklarına her yıl, yıl ortasından itibaren büyük bir titizlik çaba ve özveriyle başlanmaktadır. Ve fuar günlerinde ortaya konan organize performansıyla ise toplumun her kesiminden olumlu yankı, karşılık bulduğu gözlenmektedir. Fuar organizesi için haklı olarak ‘Edebiyatın ve Şiirin Başkenti’sloganıyla yola koyulan Büyükşehir Belediyesi bu önemli etkinliğiyle büyük bir boşluğu doldurmaktadır. Bu aslında uzunca bir geçmişten, dört yıl öncesine kadar toplumun kahir ekseriyetince istenen, beklenen ve açlığı çekilen bir durumdu. Maraş için hem ‘Edebiyatın ve Şiirin Başkenti’ diyeceğiz, hem Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri  itibarıyla bunca yetişmiş, isim yapmış büyük şairleri ozanları yazarları edebiyatçıları olacak, ancak bunların karşılığı olarak ulusal ve uluslararası çapta, içi dolu dolu bir kitap ve kültür etkinliği olmayacaktı. İşte dört yıldır düzenlenen fuar etkinlikleri gecikmeli de olsa, bu büyük boşluğun giderilmesine matuf önemli çalışmaları kapsamaktadır. Halkımız arasında 'geç oldu ama temiz oldu' denilir ya, şimdi öylesi bir durum gözlenmektedir fuarda gelinen nitelikli nokta itibarıyla. Bu çok iyi, sevindirici, çok da arzu edilen bir şeydi elbette.

 

Büyükşehir Belediyesi, Kitap ve Kültür Fuarı organizesi vesilesiyle bir dizi etkinliklere de imza atmaktadır. Fuarlara katılan şairlerin-yazarların, Maraş merkez ve diğer ilçelerinde olmak üzere ortaokul ve liselere yönelik, bir program dahilinde öğrencilerle buluşmaları sağlanmaktadır. Ve yine Maraş merkez ve diğer ilçelerinden bir planlama ile ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, görevli öğretmenleri nezaretinde fuar alanına taşınmakta, yazarlar-şairler ve kitapların dünyasıyla yakın tanışlık, hasbihal etme imkanı oluşturulmaktadır böylelikle. Halkın fuar alanına taşınması için de belirli saatlerde belediye imkanları istifadeye sunulmaktadır. Senede 10 günlük de olsa Kitap ve Kültür Fuarı organizesinin yapılması ve vesileyle öğrencilerin şair-yazarlarla buluşmaları, tanışmaları, kaynaşmaları ve halkın hakeza kitapların büyülü dünyalarını teneffüs etmeleri çok muhteşem bir şey elbette. Bu ve benzeri etkenlerle fuar alanında, ilk gününden son gününe kadar her gün büyük bir ilgi, heyecan ve coşkuya tanıklık edilmiştir. Fuar süresi boyunca bir şenlik, bir bayram havası kuşatmıştır, fuar alanını ve gönülleri adeta, bitip gitmesi istenmeyen. Fuar döneminde bir önemli faaliyette; şairler-yazarlardan söyleşi programı olanların, fuar alanına bitişik oluşturulan 'söyleşi salonu'nda, sanat edebiyat kültür tarih ve ilahiyat konularında olmak üzere konuşmalarda bulunmuş olmalarıdır. Ayrıca Büyükşehir Belediyesince; yayınevleri temsilcileri, şairler-yazarlar ve misafirlerin fuarın ilk gününden son gününe kadar yolculuk ulaşım giderleri, hava alanından alınıp tekrar bırakılmaları, konaklayacakları otellerine yerleştirilmeleri, fuar alanına geliş gidiş saatlerinde servis imkanlarının verilmesi gibi konularda özverili çabalar göstermeleri, takdire şayan bir durumu ortaya koymuştur Fuar günlerinde fuar izlenimleri bağlamında genel intibalarını almak üzere, bazı yayınevleri temsilcileri ve şair-yazarlarla yaptığımız görüşmelerde, ülkemizde bu tarz düzenlenen fuarlar içerisinde ilk sırayı TÜYAP fuarı alıyorsa, ikinci veya üçüncü sırada Maraş Kitap ve Kültür Fuarı yerini alır, diye bildirimde bulundukları gözlemlenmiştir. Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl, fuar günlerinin ekim ayının ortalarına alınması ise ayrı bir güzellik ve memnuniyet olarak yansımıştır.

 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesince her yıl  organizesi gerçekleştirilen, halkta, eğitimcilerimiz ve öğrencilerimizde büyük bir yankı, karşılık bulan bu etkinliğinin niteliğini artırarak devam etmesi yanında, özellikle İlimize marka değeri de kazandıracak olan; şiir edebiyat sanat kültür tarih mûsıki resim fotoğraf tiyatro ve sinema alanlarında olmak üzere ve farkındalık oluşturacak şekilde her yıl düzenli olarak; sempozyumlar, paneller, şölenler, anmalar, atölyeler, sergiler düzenlenmesi, bu ve benzeri çabalara öncülük edilmesi, imkanlar sunulması beklentilerimiz arasındadır. Vesileyle Büyükşehir Belediye Başkanlığımızı, Kültür ve Sosyal işler Daire Başkanlığımızı, fuar ve benzeri etkinliklerin sorunsuz tamamlanmasında emeği geçen her kademedeki görevlileri tebrikle şükranlarımızı arz ediyor, ülkeye millete hizmet yolunda nice başarılı çalışmalara imza atmalarını temenni ediyoruz.