Çınargeçidi’nde Bir Rüzgardı, Esti Geçti

Deneme

Hüsnü KARCI

 

ÇINARGEÇİDİ’NDE BİR RÜZGARDI, ESTİ GEÇTİ

“Çınargeçidi Doğa ve Yayla Şenliği”nin ilki 12 Ağustos 2007 tarihinde gerçekleşti. Hangi iş olursa olsun başlangıcı önemlidir. Yani motora ilk hareket gerek…

İlk etkinliğin, öncesinde yapılan diğer etkinliklerin yoğunluğu nedeniyle  duyurusu  pek yapılamamıştı. Dolayısıyla katılım istenen düzeyde olmamıştı. 10 Ağustos 2008 tarihinde düzenlenen ‘II. Çınargeçidi Doğa ve Yayla Şenliği’nin ön çalışmaları daha bir sıkı yapıldı. Gerek etkinlikte kullanılacak malzemelerin temini, tanıtım araç-gereçleri,  gerekse doğru seçilmiş insan kaynağı gibi…

Önce, tüm Türkiye geneline dağılmış  hemşerilerle ‘iletişim’ kurularak, şenliğe davet edildiler. Ayrıca Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana Milletvekillerinin tamamı, ilgili ‘bakanlar,’ Andırınlı  üst düzey yöneticiler ve bürokratlar;  bölge il, ilçe ve belde belediye başkanlıkları ve sivil toplum kuruluşlarına da…

Ankara Andırınlılar Derneği Başkanı Ramazan Püsküllü’nün  Etkinliğe dair ‘davetiyeyi’ Ankara’da bulunan  değerli şahsiyetlere  ulaştırmasındaki gayretlerini kutlarız. Birkaç güne yayılan çalışmalara zaman ayırması, dikkate değer özveri!

Katılımcıların,  izinlerini söz konusu tarihe denk getirmeleri hususunda önerilerde bulunuldu. Sonrasında, hazırlık için  sıkı  masa başı çalışmaları yapıldı. Şenliğin tanıtımında  kullanılacak  malzemelerin (afiş, bayrak vb.)  tedarik edildi. Malzemelerin bir kısmı İstanbul’dan tedarik edildi. Bir kısmı da Başta Andırın olmak üzere, K.Maraş Belediyesi, Osmaniye Belediyesi, Kadirli Belediyesi iş adamı İdris Tezcan ve diğer STK’lardan temin edildi, destek alındı.

Andırınlılar Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı Ali Çanak AGP’yi de temsilen,  etkinlik öncesi Andırın’a giderek hazırlıklara başladı.  Adana Andırınlılar Derneği Başkanı Misal Bolat ve yardımcısı Soner Kesme’de ön hazırlık için Andırın’a varmışlardı. Yetkililer, Andırın Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’nın  ortak çalışmalarına dahil olarak  katkıda bulundular. Akabinde ben ve Başkanımız Ahmet Narinoğlu, ilçeye gelerek çalışmalarımızı sürdürdük…

Başkan Narinoğlu, önce ’İş Planı’nı  çıkarttı.

Çalışmaların kusursuz ilerlemesi;  disiplin  gereği ve  İş Planı’nın belirlenen zaman-mekanın kavramının  doğru kullanılması-insan kaynağının doğru tespiti ile  mümkün oldu.

Söz konusu  çalışmada  en büyük pay,  kuşkusuz  Başkanımız Sn. Ahmet NARİNOĞLU’nun  Kamu Yönetimindeki hizmet süresince biriktirdiği, engin bilgi birikimi  ve tatbikatlarının neticesi olsa gerek.

Etkinlik öncesi hazırlık çalışmaları, Başkan Baki Tezcan’ın izniyle  Başkanlık  makamında yapıldı. Toplantıya Ahmet Narinoğlu Başkanlığında Misal Bolat, Ali Çanak, Soner Kesme, İskender Zengin, Osman  Kaytancı katıldılar. Etkinlikte görev alacak Sadi Cinkara, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Hayta, Duran Doğan, Barış Kabalcı, Selahattin Demirci, İsmet Avan,Mustafa Kaya gibi gönüllü iştirakçiler belirlendi. Etkinlik süresince yapacakları faaliyetler konusunda görev dağılımları yapıldı ve bu hususta bilgilendirilmeleri sağlandı.

İkinci koordinasyon toplantısı daha bir geniş katılımla ‘Göç Yolu Derneği’nde yapıldı. Toplantıya Belediyedeki toplantıya katılanların tamamı ve  Göç Yolu Derneği yöneticileri başta  H. İbrahim Soğancı olmak üzere Musa Tolu, Alican Ala ve ismini sayamadığım diğer dernek üye ve yöneticileri de iştirak ettiler. Burada da etkinlikle alakalı genel değerlendirmeler yapıldı.

Doğrusu, insan kaynağı hususunda endişelerimiz vardı! Gördük ki, bu işleri Andırın’da da yapabilecek profesyonel anlayışta değerli hemşerilerimiz de varmış... Söz konusu endişelerimizin giderilmesi, bizleri çok rahatlatmıştı.

Vazife üstlenen gönüllü iştirakçiler, kendi aralarında  zaman zaman toplanarak, hazırlıklarını  tamamladılar. Etkinliğin mükemmel  performans sergileyerek göz doldurdular. Kendilerini kutluyoruz.

Etkinlik günü gelip çattığında tüm hazırlıklar tamamlanmıştı. İş Adamı İnşaat Yüksek Mühendisi İdris Tezcan, etkinliğe katılacak olan TBMM Başkan  Vekili Sayın Nevzat Pakdil, başta olmak üzere, Vali Yardımcısı Abdullah Şahin, Vali Yardımcısı Kürşat Kırbıyık, Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun’u  yolda  karşılayarak, iş yerinde sabah kahvaltısı verdi.

Kahvaltıya ayrıca Andırın Kaymakamı Kürşat Özdemir,  Andırın Gelişim Platformu Başkanı; aynı zamanda Kağıthane Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Andırın Belediye Başkanı Baki Tezcan, K.Maraş İl Genel Meclis Başkanı Fatih Paköz, Osmaniye İl Genel Meclis Başkanı Hamza Tor,  Osmaniye Ak Parti İl Başkanı Ali Rıza Binboğa,  Kadirli Ak Parti  İlçe Başkanı  Bahattin Durmuşoğlu, Kadirli Belediye Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Andırın kökenli kaymakamlar, Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, Andırın Postası  Gazetesi sahibi İskender Zengin, Batman Emniyet Müdürü Arif Öksüz, Emniyet Amiri Ali Topal ve halktan katılımlar oldu…

Kahvaltı sonrası, Sayın Pakdil  ve beraberindekiler, Kışla Bahçesi’ndeki resim sergisinin  açılışını yaptılar. Ressam Orhan Benli’nin ‘resim sergisi kataloğu’nu  inceleyen heyet,  Mustafa Demirci’nin ‘TBMM’ ve ‘Çanakkale’ konulu Resim Sergisi, Andırın Postası’nın ‘İkindi Yazıları’ konulu  Resim  Sergisini  gezdiler...

Pakdil ve beraberindekiler  daha sonra  Çınargeçidi’ne doğru hareket ettiler.

Çınargeçidi’ne varıldığında binlerce Andırınlı  protokolü bekliyorlardı. Hemşeriler, asaletlerine yaraşır bir şekilde, Protokole yoğun sevgi gösterisinde bulundular.

Tüm hazırlıklar tamamlanmış, etkinliğin resmen başlamasını bekleniyordu artık.

Açılış, saygı duruşu ve istiklal marşı  ile başladı…

Açılış konuşmalarının ilkini AGP Başkanı Kaymakam Ahmet Narinoğlu yaptı. Sırasıyla Andırın Belediye Başkanı Baki Tezcan, Andırın Kaymakamı Kürşat Özdemir, K.Maraş Vali Vekili Abdullah Şahin, CHP Milletvekili Durdu Özpolat ve TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil de  birer konuşma yaptılar.

Şenliğe sonradan iştirak eden K.Maraş Milletvekili ve Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Mehmet Sağlam da bir konuşma yaptı.

Protokol, daha sonra Köy  Çadırlarını,  Sivil Toplum Kuruluşlarına ve  Belediyelere ait çadırları  gezerek, yöneticilerle ve halkla sohbet etti, sorunlarını dinledi. Yöresel ürünleri incelediler,  ikramları  tattılar.

Vakit öğle olduğunda, Andırın Belediyesi  ile İş Adamı İdris Tezcan  halka yemek ikramında bulundu.

Yemek sonrası  etkinlik devam etti… İdris Tezcan’ın  sponsorluğunda Ozan Hilmi Şahballı sahne aldı. Akabinde Maraşlı genç ozan Ramazan Küçük, Ozan İhsan Öksüz ve diğer ozanlar sırasıyla sahne aldılar.

Andırın menşe ili Hatice Gökçeli ve Müjğan da güzel sesleriyle birer türkü söyleyerek, etkinliğe renk kattılar.

Program; sırasıyla Halk Eğitim Müdürlüğü Ekibi’nin   hazırlamış olduğu Köroğlu, sinsin, serçe oyunlarıyla sürdü… Orhaniye Köyü Halk Oyunu ekibi ile Akifiye Köyü Kafkas Halk Dansları Ekibi şahane performans sergilediler.

Ara ara şiirler okunarak, Andırın’a has güzelliklere  vurgu yapıldı.

Şaban Avcı yönetimindeki minik güreşçiler, üstün performanslarıyla,‘Ata Sporumuzun’  devamlılığına dair umut verdiler…

Akşam saatlerinde  ise davetliler şenlik çerçevesinde planlanan ‘sempozyum’ için 75. Yıl (Yibo) Konferans Salonu’nda buluştular.

Ahmet Narinoğlu’nun başkanlığında gerçekleşen oturumun başlıca konuları ise; “Andırın’ın Çevresel Sorunları ve Çözüm Önerileri”  idi.

Konuşmacılar: Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun, Dr. Halil İbrahim Soğancı,  Dr. Mesut Başıbüyük,  Doç.Dr. Celil Aslan,  uzmanı oldukları  alanlarında görüş belirtiler, çözüm önerileri sundular…

Daha sonra  proje  tanıtımlarına geçildi.

‘Andırın’da Tarımsal Üretimde Alternatifler’ konulu proje sunumunu, Tokat Üniversitesi Dekanı Prof. Kadir Saltalı;  ‘Andırın Çevresel Koruma ve Geliştirme’ konulu projeyi Adana Koop. Genel Müdürü Tahsin Sarıbıyık; ‘Meyve ve Entegre Projesini’ Mavi Hilal Vakfı koordinatörü Murat Bayramoğlu; ‘AB veUlusal Projeleri Rehberlik’ Tunahan Akdaş; ‘Sarımsak Dağı Projesi’ni, Göç Yolu Derneği Üyesi Alican Ala yaptı.

Etkinlik sonrası Kışla Bahçesi’nde değerlendirme toplantısı yapıldı. Genel görüş, etkinliğin başarılı geçtiği yönünde idi.

Her kesimden görüş alındı, nabız tutuldu. Böylesi bir etkinliği Andırın’da bir ilk olarak değerlendirenler, etkinliğin devamı yönünde temennide bulundular.

Etkinlik, resmiyetten uzak, ‘devlet ile halkın kaynaştığı-kucaklaştığı bir ortam görüntüsünü veriyordu. Kimi sevdikleriyle, kimi yıllarca görmediği akrabası, okul arkadaşı veya çocukluk arkadaşlarıyla karşılaştılar. Hasret giderdiler, anıları yad ettiler!.. Bir dahaki etkinlikte buluşma sözü alarak…

Evet. Çınar Geçidi’nde bir rüzgârdı, esti geçti

Etkinliğe katılan;  katkı sağlayan başta Maraş Belediyesi, Osmaniye Belediyesi, Kadirli Belediyesi, Andırın Belediyesi, Geben Belediyesi, Yeşilova Belediyesi, K.Maraş Orman Bölge Müdürlüğü ‘Andırın’ menşe ili  İstanbul,  Adana, Ankara, K.Maraş, Osmaniye, Kadirli derneklerimize;  dernek temsilciliklerimize,  Andırın Postası Gazetesi’ne, diğer Sivil Toplum Kuruluşlarına, Köy Muhtarları’na ve ismini sayamadığım  tüm kurum, kuruluş (özel-tüzel kişilik) ve halkımıza Andırın Gelişim Platformu ve Tirşik Dergisi Ailesi olarak, sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz...

Çalışmalarımızı Andırın’da sürdürdüğümüz  süre içerisinde, ben ve Başkanımız, Kağıthane Kaymakamı Ahmet Narinoğlu’nu  yeni  inşa edilen Öğretmen Evi’nde  ev konforunu aratmayan  nitelikte ağırlayan, ilgilerini daim tutan başta Kaymakamımız  Sayın Kürşat Özdemir, İlçe Milli Eğitim  Şube Müdürü Ali Hayta, eski İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen, Öğretmen Evi Müdürü Yakup Daloğlu ve hizmetlilere sonsuz teşekkür ederiz.

Yurt ve Öğretmen Evi olarak inşa edilen yapıya emeği geçen herkesi kutlarız.  Temiz, şık ve yüz akı bir düşünce!