Tohum Deyip Geçmeyin
Deneme
Hüsnü KARCI
TOHUM DEYİP GEÇMEYİN
Dikilen her ağaç fidan, ekilen her bitki tohum ile hayata merhaba der. Bunlar toprağa girmedikçe aslına dönmez, büyümedikçe ürün vermez. Buradan anlıyoruz ki, bitki, onu besleyen toprak, yetişeceği özel iklim, tabiat koşulları ister.
Her bitkinin kendi nevine mahsus özellikleri vardır. Her bitki tohum yerinde asildir. Tohum coğrafya ile özdeşir. Coğrafya ile anılır, bilinir.
Andırın bölgesinde de bölgeye coğrafyaya ait tohumlar bulunur. Karasaban, pulluk dönemlerinde yüzyıllardır tohumlar ekildi, biçildi, ürün oldu, yeniden tohuma dönüştü. Motorlu araçlar, traktör döneminde de pazara yönelik ekimler başladı. Bu dönemde de tohumlar bozulmadı. Yetiştirilen ürünlerden tohum elde edildi.
Pazar ekonomisinin kırsal kesime tam girmesiyle, satmak için ürün yetiştirilmeye başlandı. Bu ürünler suni gübre ile çeşitli zirai ilaçlarla beslenince bol ürün ortaya çıktı. Daha fazla üretim için dışardan genetiği bozulmuş tohumlar üretilerek çiftçiye sunuldu. Gidişat o hale geldi ki bugün artık tarladan yetişen ürünler tohum olamıyor. Yani tarladan üretilenler tarlaya geri atıldığında “Ürün vermiyor.” Onun yerine dışardan tohum almak gerekiyor.
Bu saydıklarımız buğday, mısır, ayşe, soya fasulyesi gibi tohumlar ilgilendirmiyor. Sebze tohumlarının da kaderleri aynıdır. Domates, salatalık, patlıcan, karpuz, kavun biber gibi tohumlar artık evlerde elde edilmiyor. Dışardan, pazarlardan satın alınıyor. Öyle fasülye şeklinde ekilen sebzeler de dahil.
Bazı elde kalan tohumlarımıza sahip çıkmalıyız. Bölgemizde domates, salatalık, biber patlıcan gibi sebzelerin tohumları hala evlerde üretiliyor. Ama emek, zahmet istiyor. Bunlara geleceğimiz adına sahip çıkalım.
Çukurova’da Andırın bölgesinde karakılçık buğday kaldı mı? Arpa, yulaf, çavdar, gilgil, süpürgelik, gibi tohumlar ekilmez, üretilmez oldu.
Bugün sağlık için en faydalı sayılan ürünler tarlalarımızda yetişmiyor. Onun yerine pahalı olarak sofralarımıza giriyor.
Tohum deyip geçmeyelim. Çiftlikle tarımla uğraşanlar yerli tohumlara sahip çıkmalıdır. Yerli tohumlarımızı korumazlarsa vebal altındadırlar. Ülke toprağını korumakla yerli tohumlar korumak aynı derecede kentsel görevidir. Geleceğimiz adına tohumlarımızı yaşatalım, yetiştirelim, üretelim.