Dadaloğlu Kim ve Payas Kalesine Neden Hapis Edildi Kaleden Nasıl Uçtu ve Kaçtı
Araştırma
İbrahim ERGÜN
DADALOĞLU KİM VE PAYAS KALESİNE NEDEN HAPİS EDİLDİ KALEDEN NASIL UÇTU VE KAÇTI
Edinilen bilgilere göre : Dadaloğlu Avşar Aşiretinin beyliğini ve sözcülüğünü birlikte yürüten yiğitlik ruhlu bir halk ozanıdır. Türkmen boyundan Çukurova’da yaz aylarında Pınarbaşı- Uzunyayla ve Binboğa dağlarında hayat sürmekteyken Osmanlı padişahlarını da tanımazlardı. Durum böyle iken Padişah Abdülaziz Çukurova’daki Türkmen beyliklerini ıslah ve iskan etmek üzere 1865 tarihinde Derviş Paşanın Fırka-i İslahiye denen ordusu Çukurova’daki tüm Türkmen beyliklerini sindirmiştir.
İşte o zaman Dadaloğlu yakalanıp Hatay- Payas’ta bulunan zindan durumunda olan kaleye hapis edilmiştir. Bu durumu daha önceden hisseden Dadaloğlu Avşar’ının ileri gelenlerinden ve dayısı olan koca nallıyı çağırarak derki ben yakalanıp gidersem sen aşiretin başına geç ve aşireti idare et der. Dadaloğlu’nun sözü üzerine koca nallı aşiretin başına geçer ve idareyi devam ettirirken derviş paşanın askerleri Koca Nallıyı yakalayıp” asker misin” diye sorarlar Koca Nallı Avşar değilim der ve aşiretin başından çekilir.
Bunu gören Avşar’ın ileri gelenleri toplayıp Dadaloğlu’na şöyle bir mektup yazıp gönderirler. ( Dadaloğlu dayın Koca Nallı Avşar’lığı inkar etti ve başımızdan çekildi. Biz perişan olduk. Çerkez Uzunyaylayı işgal etti ne yap ne et gel başımıza geç derler.) mektubu Dadaloğlu’na gönderirler Dadaloğlu mektubu alınca çok duygulanır ve sazını kucağına alarak aşağıdaki dokunaklı türküyü söyler.
Yürü bire Pınarbaşı
Acep karın kalktı mı ola
Boynu uzun tor sunalar
Su yoluna çıktımı ola
Tez gelir kaynarın yazı
Hoş akar Munzurun özü
Koç ırmak tutardı buzu
Garbi değdi söktü mü ola
Kabak tepe asıl yurdum
Nadir şahtan gelir soyum
Koca nallı büyük dayım
Avşarlıktan çıktı mı ola
Dadaloğlum oldum yetim
Nerde kaldı gök kır atım
Beysiz kalan aşiretim
Avşarlıktan bıktı mı ola
Bu olay 1835 doğumlu ve (115) yaşında vefat eden koca Memiş adındaki dedemden ve kısmenide Kayseri- Sarızlı 1934 doğumlu Ahmet Z. Özdemir’in konu ile ilgili kitabından yararlanılarak derlenmiştir. Dedem Memiş’in ölüm tarihi: 18/05/1950