Kapanmaya Zorlanan Bir Köy Okulu İçin Proje Önerisi

Araştırma

İbrahim TEMİZ

KAPANMAYA ZORLANAN BİR KÖY OKULU İÇİN PROJE ÖNERİSİ

“ Orda bir köy var, uzakta

Gitmesek de görmesek de

O köy bizim köyümüzdür ”.

Ahmet Kutsi TECER

 

Andırın merkezine 21 km uzaklıkta bulunan Cambaz İlkokulu Rifatiye ve Cambaz köylerinin ortası sayılabilecek Kızıloluk’ta 40’lı yıllarda yöre halkının desteği ve emeği ile yapılmış bir okuldu. Kızıloluk başlı başına bir köy değil, ancak Cambaz ve Rifatiye köylülerinin birlikte yaşadığı bir obaydı. Okul iki sınıflı, tabanı tahta, duvarları taş, çatısı ağaç ve toprak olan bir binaydı. 60’lı yılların sonlarına kadar eğirim – öğretim bu binada yapıldı. Daha sonra bu binanın yanına, yine aynı yıllarda prefabrik bir okul binası yapıldı ve halen eğitim bu binada yapılıyor. Taş okul ise zamanla yıkıldı. Mevcut okul binası, eski bir lojman ve okul bahçesi ile varlığını sürdürmektedir. Öğrenciler, Akifiye’deki merkezi okula taşınmaktadır.

Bir zamanlar bahçesi cıvıl cıvıl kız ve erkek öğrencilerin koştuğu, oynadığı okul, şimdi öğrencisizlikten kapanmak durumunda. Okul bahçesini çeviren ağıllın önünde tek sıra olup, siyah örnükleri ve beyaz yakaları ile temizlik kontrolünü bekleyen, heyecanlı ve umutlu öğrencilerde ne yazık ki artık yok. Okumanın tek kurtuluş yolu olduğu köylerimizde yeni yetişen kuşaklar, iş ve meslek uğruna yeni bir göç sürecine zorunlu olarak başlattılar. Bu göç halen daha devam etmektedir. Dün zorunlu olarak gidenler bugün emekli olup tekrar köylerine geri dönüyorlar. Özellikle bahar ve yaz aylarında yayla için geliyorlar.

Bu projenin amacı; kırsal peyzajı koruyarak üretim, kültür ve sanat eksenli bir yaşamı köylerde yeniden inşa etmektir.

Bu amaçla;

-          Cambaz İlkokulu’ndan mezun olup kamuda, özel sektörde ve serbest yaşamda başarılı olmuş insanlarımıza ulaşmak.

-          Cambaz İlkokulu’nda öğretmenlik yapmış öğretmenlere ulaşmak.

-          Bu kişilerden oluşan bir dernek ya da vakıf kurmak.

-          Vakıf yada dernek hemen bir arşiv çalışması yapacak, fotoğraf, belge ve bilgilere ulaşır.

-          Çalışmalar için kaynak; bağışlar, hibeler yolu ile sağlanır.

-          Okul binası, bahçe ve lojman elden geçirilir.

-          Ağaçlandırma ve su temin edilir.

-          Yazılı ve görsel belgelerle birlikte, geleneksel üretimde kullanılan ve aletler toplanır ve okul- müzenin temeli böylece atılmış olur. Teşhir için bir sınıf ve okul bahçesi kullanılır.

-          Okul bahçesi yazlık bir sinemaya dönüştürülür.

-          Sınıflardan biri köy kütüphanesi ve Internet için yeniden düzenlenir.

-          Bölgenin sözlü kültürü (Ağıtlar, meseller, masallar vb) derlenmeye başlanır.

-          Tarım ve hayvancılıkta ki geleneksel üretim biçimleri “ organik tarıma” temel oluşturulabilecek şekilde yeniden yorumlanır.

-          Bölgeye uyum sağlamış meyve ve tarımsal bitki tohumları korumaya alınır. (Araştırma, veri toplama ve kayıt)

-          Bir ürün üzerinden (buğday vb) şenlik ve yarışma düzenlenir.

-          Düğün, nişan, sünnet gibi etkinlikleri okul bahçesinde yapılması teşvik edilir.

-          Uzun vade de bölgenin; tarihi, kültürü, arkeolojisi dönüşen ve devam eden yaşama yansımaları araştırılır ve yayımlanır.

-          Tarıma alınmış bitki türleri ve yaban hayatı içinde var olan yararlı bitkiler saptanır ve bunların sağlık, ekonomik değerleri açığa çıkarılır.( araştırma köyümüzden çıkan ziraat mühendisleri aracılığıyla yürütülür)

-          Bu çalışmalar okulumuzdan mezun olup bugün üniversitelerde, bilim kuruluşlarında, kamu kuruluşlarında halen çalışan hemşehrilerimiz tarafından planlanır ve yürütülür.

-          Çalışmaların tümü, muhtarlık, kaymakamlık, valilik gibi devlet kurumlarının bilgisi ve desteği ile yürütülür.

-          Bir dergi ya da bülten ile yıllık çalışmalar yayımlanır.

Cumhuriyet’in ve aydınlanmamın ışığını köylerimize taşıyan, yöremizin eğitimi ve kalkınmasında önemli görevler yapan okullarımıza sahip çıkalım. İnsansızlaşan kırsalımızın yeniden canlanmasına yurt ve yurttaşlık bağlarımızın ulus bilinci temelinde güçlenmesine  omuz  verelim. Tarihten gelen geleneksel değerlerimizi yaşatalım. Bu güzel topraklarda ve eşsiz doğan kucağımda, yeniden bir “İmece” yapalım, haydi görev başına…