Andırın Ormanları ve İpek Yolu
GÖÇ YOLU
Keriman Aydın
ANDIRIN ORMANLARI VE İPEK YOLU
Andırın ormanları fiziki ve tarihi yönden çok önemlidir. Ormanların bu bölgede sık ve gür olmasını şöyle açıklayabiliriz :
Cebelitarık boğazından Akdeniz'e giren yağmur yüklü Okyanus bulutları doğuya doğru ilerler. Kuzeye gidemez çünkü Alp dağları ve Toroslar sıradağları bulutların kuzeye gitmesini engeller. Bu bulutlar güneye de gidemez, çünkü Büyük Sahra Çölü ve diğer çöllerinde üzerinde bulunan sıcak hava ve yüksek basınç güneye gitmeye engel olur. Bu bulutlar Akdeniz'in buharınıda alarak taa İskenderun körfezine ve Mersin'e kadar ilerler.
Bu noktadan sonra Çukurova'ya doğru ilerler ve Çukurova’nın Doğusunda Amanoslar'a yani Gavurdağlarına, Andırın Dağlarına, Kozan ve Tufanbeyli'ye ve Kadirli'nin kuzeyine doğru yükselir.
Yükselen bu hava soğuk hava ile buluşur, yoğuşur ve yağışa dönüşür. Burda toprak da önemlidir. Diğer dağlar toprak bakımından zengin değildir, ama Andırın dağları toprak bakımından da zengindir, toprağı boldur. Bu yüzden Andırın ormanları Türkiye'nin Karadeniz'den sonra ikinci derecede dir. Yağışların da etkisi vardır. Andırın'da yağmur kovadan boşalır gibi yağar. Ayrıca kışın kar yağdığı için kar suları nehirleri besler. Ceyhan Elbistan'dan doğar ama esas gücünü Andırın dağlarından ve derelerin den alır. Andırın ormanları bu yüzden gürdür. Bu gür olan Andırın ormanları Tarihte Sığınma alanı olarak görülmüştür.
Örneğin; Alaüddevle Andırın ormanına sığınmıştır. Ermeni kralı Leon Andırın ormanlarına kaçmıştır.
Osmanlı'nın son yıllarında büyük ve önemli eşkiya çeteleri hep Andırın ormanlarına sığınmışlardır.
Ermeni ve Fransız ordusu Çukurova, Adana ve Maraş'a girip bela oldukları halde, Andırın dağlarına ve ormanına girememişlerdir. Kuvayı_Milliye Andırın da Tufan Paşa öncülüğünde güçlenmiş ve tüm bölgenin kurtuluşunda anahtar görevi yapmıştır. Tufan Paşa Ankara'ya çektiği telgrafta bu durumu açıkça ifade eder
- " Çukurova bölgesinin ve Adana'nın kurtuluşunu Andırın çetelerinin direnişine borçluyuz ". demiştir.
Tarihte Geben ve Meryemçil beli ipek yolunun tek geçidi.
Bu nedenle yol boyu güvenlik için kaleler kurulmuş ve Geben ovası Doğu Roma'nın yani Bizans ın döneminde ipek yolunun Gümrük alanıdır. Tek Geçit Meryemçil beli olduğundan, buralarda gümrükleme yapılıyor ve vergi alınıyordu. Kervanlar mecburen Meryemçil den geçiyordu
" Ulu Yol " denirdi.
Geben den gelip, Andırın Hayvacıktan, Boztopraklı'dan aşağı Kadirli'ye yani Kars'a ve Çukurova'ya Adana ve Mersin'e giden ipek yolu tamamen taşlarla kaplıdır. Halada durur taşlara rastlanmaktadır.
Çünkü kervandaki at ve develerin ayağının çamura batmasını önlemiş olurlar.
Bu kadar önemli ve zengin bir yoldur Andırın dan geçen ipek yolu.
Bu yol zamanla önemini yitirdi neden mi?
Ümit Burnu keşfedildikten sonra ipek yolunun önemi azalıyor ve Andırın ile Geben de bu sebeple gerilemeye başlıyor. Daha sonra Süveyş kanalı açılınca karadan ulaşım yapan ipek yolu tamamen yalnızlığa terkediliyor ve ticari amaçlı kullanımı sona eriyor.
Andırın, Geben, Meryemçil beli de ipek yol gibi tarihin gelecekteki sayfalarına terkedilir.
Tarihte bu kadar önemli olan Andırın, İpek yolu ve Meryemçil geçidi ki bu tek geçit, şimdilerde neden Andırın'ın sosyoekonomik durumunu güçlendirmesin. Andırın halkı bunu önemsemeli, yaşanılan bu bölge daha iyi yaşanacak bir hale getirilip tarihi değerleriyle birlikte , fiziki düzenlemeler yapılarak bölge halkına sunulmalıdır. Böylece Andırın halkının üçte biri burdan geçimini sağlayabilir.
Kendi değerlerimizi hiçe saymayalım, hayranlık duyup, takdirle, övgüyle benimseyerek bu değerleri işlemeliyiz.