Çınargeçidi Kurtarılamaz Mı

Araştırma

Tahsin SARIBIYIK

 

ÇINARGEÇİDİ KURTARILAMAZ MI

Dünyanın gerek kültürel değerleri gerek tabiat varlıklarıyla eşsiz coğrafyalarından biri olan ülkemizde, günübirlik hesaplar, duyarsız bir kar dürtüsüyle değerlerimizi hammadde olarak gören anlayış geri dönülmez kayıplarımıza zemin hazırlıyor.

Bütün gerçekliğiyle ortada olan bu tükenişe artık dur demenin zamanın geldi, hatta geçiyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de, hatta Andırında dalga dalga yayılan bu yok oluşlar vicdanları sızlatmaktadır. Bu işe kendi bahçemizden yani, insanları, kültürel mirası ve tabiat varlıklarıyla şahsına münhasır değerler yumağını barındıran, gurur ve asalet taşıyan Andırın’dan başlamalıyız.  Son dönemde Andırın insanının varlığıyla özdeşleşmiş en kıymetli yaşam alanlarımızı ortadan kaldıracak geri dönülmez bir duruma gidiyoruz.  Bahsettiğimiz husus bir tehdit olmaktan çıkmıştır. İlk adımları enerji üretmek ve maden araması adı altında atılmaya başlanmıştır. Kaygılarımızı biraz daha somutlaştıracak Andırın’da hayata geçen Çınargeçidi projesinden bahsetmek istiyoruz.

Andırın Yeşilyurt Köyü mevkiinde başlatılan Andırın HES CEBRİ ULAŞIM YOLU PROJESİ hayata geçmiştir. Bu proje Andırın halkının ortak kullanım hakkına sahip olduğu ilk akla gelen; en geniş ve kıymetli mekanı Çınargeçidi’nin tamamen baraj gölü altında bırakacaktır. Takdir edersiniz ki Çınargeçidi birçoğumuzun çocukluğuna dair anılarımıza ev sahipliği yapmıştır.  Bu eşsiz alanda havası ve suyuyla serinlemiş el yapımı oltalarımızla ilk balıkçılık deneyimlerimizi yaşamış, böğetlerinde yıkanmış, gelinlerimiz “köprüden geçti gelin.” türküsüyle suyun karşısına geçmiş,  çocuklarımıza şenliklerle sünnet ettirilmiş, gelen misafirler bu mekanda ağırlanmış, daha sayamayacağımız bir çok mutluluklar bu mekanda coşkuyla yaşanmıştır. Şimdi yukarıda bahsi geçen bu proje Andırın insanının en kıymetli anılarını sular altında bırakmakla kalmıyor. Bu güzellikler, şölenler yaşanabileceği tek alanı, doğal evimizi ortadan kaldırılıyor.

Yapılacak baraj gölü Çukurova’nın en önemli yaylalarından biri olan Andırın’ın doğal dengesini alt üst edecek. Eski o günler gözler önüne geldiğinde hüzünle iç çekilecek bir tabloya neden olacak. Bu proje binlerce ağacın kesilmesine neden olacak. Yeşilyurt (Keleşli) Köyü’nden Kargılık HES’e kadar olan 12 Km.lik vadideki yaşam tamamen sona erecek. Andırın’a özgü birçok endemik bitki türünün soyu tükenecek. Yayla olma özelliğini kaybedecek. Andırın’ın turizm potansiyeline büyük darbe vuracak. Sadece yaz döneminde kazandıklarıyla ayakta kalmaya çalışan esnafımız olumsuz yönde etkilenecektir. Kesik Yayla’sında yaşayan insanlar bu olumsuzluktan en fazla etkilenecek kesimdir.

Bahsettiğimiz bu proje de ilgili bütün kurum ve kuruluşlarının bölge halkını bilgilendirmek,  görevleri vardır. Maalesef Andırın halkı bu proje konusunda gerek yetkili firma gerekse kamu kurumları tarafından yasaların öngördüğü doğrultuda bilgilendirilmemiştir. Andırın halkının kafasında aydınlanmamış sorular var.  Projenin, yasalara uygun bir şekilde yürütülmüş mü, ÇED raporu düzenlenmiş mi? proje Çınar Geçidi’ni sular altında bırakmadan ve doğaya bu derece zarar vermeden de uygulanamaz mı?” Bu projenin bahsettiğimiz hususlar göz önünde bulundurularak, tekrar ele alınması yerinde olacaktır.

Andırın halkı adına sivil toplum kuruluşları kanunun takipçisidir.  Yetkili kamu kurum ve kuruluşlarından gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz.  Bu konuyla ilgili olarak kamuoyuna doyurucu, açık, net açıklama bekliyoruz. Halkımızın sessiz duyarlılığına mutlaka kulak verilmelidir.

Son sözümüz. Çınargeçidi kurtarılamaz mı? Çınargeçidine kıymayın. Çınargeçidi sular altında kalırsa, Andırının Çınargeçidi ihtiyacı nerden karşılayacak? Projeniz varmı? Nerde? Ne zaman?