Doğanın Korunması

Makale

Tahsin SARIBIYIK

DOĞANIN KORUNMASI

Doğa:

Kendi kuralları çerçevesinde sürekli gelişen, değişen canlı ve cansız varlıkların hepsi, tabiat, natür.

İnsan eliyle büyük değişikliğe uğramamış, doğal yapısını koruyan çevre, tabiat. Tabiat, çevre, maddesel dünya ya da evren.

Kendini sürekli olarak yenileyen ve değiştiren, canlı ve cansız maddelerden oluşan varlıkların hepsini kapsar. İnsani faktörler etkin değildir. Madde ve enerji unsurlarından oluştuğu kabul edilir. İnsan etkinliğinin dışında kendi kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren güç; canlı ve cansız maddelerden oluşan varlığın tümü, °tabiat. İnsan eliyle büyük değişikliğe uğramamış doğal güzelliklerini koruyan, genellikle kent dışı kesim. Yaradılış ve yapı özelliklerinin tümü.

Yukarıdaki tanımlara göre doğa canlıların her şeyidir. Her canlının toprağa, suya ve havaya ihtiyacı vardır. Bunlar olmadan yaşam olmaz. Bunların hepsinin genel adı doğadır. Doğa insanlara birçok nimetler sunar. Bu nimetlerin hepsi insan içindir. Doğa zenginliklerimiz her geçen gün azalmaktadır. Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi, günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Günümüzde küresel ısınma ile iklim farklılıkları meydana gelmeye başlamıştır.

Bu kirlenmeler sonucunda canlı türleri tükeniyor, ormanlar azalıyor, denizler ve akarsular kirleniyor. Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Cam şişenin doğada 4000 yıl, Plastiğin 1000 yıl, kola kutusunun 20-100 yıl, Sigara filtresinin 5 yıl kaldığı çevreciler tarafından tespit edilmiştir. İnsanlar bu durumda tedirgin olmaya başladılar. Doğanın korunması zorunludur. İşte bu sebeplerle Çevre Koruma Haftası ile çevre bilinci aşılanıyor ve çevreyi koruma adına bir şeyler yapanın zamanı geldiği anlaşılıyor.

1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.

Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmalıyız.  Çevrenin kirlenmesini önlemek için üzerimize düşen görevleri mutlaka yapmalıyız. Sadece bu hafta boyunca değil, her gün çevremizi temiz tutmalıyız.

Yaşamın devam etmesi ve kolaylaşması için doğadan faydalanılması gerekir. İşte bu doğadan faydalanma sürdürülebilir olmalıdır. Doğaya mümkün olduğunca zarar verilmemelidir.

Kuruca ovadaki Tedaş’ın yerinde sülüklü göl vardı, bu göl yok edilmeden bu inşaat yapılabilirdi. Andırın bölgesinden, Botaş’ın boru hattı geçti. İnşaatını hepimiz takip ettik. Doğaya mümkün olduğunca az zarar vererek inşaat yaptılar. Ama şimdi elektrik santralleri yapılıyor. Bu santral inşaatlarında doğanın korunması için gerekli özenin gösterilmediğini düşünüyorum.

Doğayı korumak için şunları yapmalıyız

Ambalajında geri dönüşüm işareti olan ürünleri yeğleyin.

Cam ambalajın binlerce yıldır geri döndüğünü ve içindeki ürünün camla hiçbir etkileşimde bulunmadığını bilerek alın.

Plastik poşet ve yiyecek kapları gibi plastik ürünleri yeniden kullanın.

Plastik traş bıçağı, çakmak, tükenmez kalem, folyo pişirme kapları gibi tek ya da çok az kullanımlık ürünleri kullanmayı en aza indirin.

Az miktardaki alışverişlerinizde plastik poşet kullanmayın.

Büyük boy ürünleri kullanın. Hacmi fazla ürünler hem daha fazla kulanım hem de daha az ambalaj tüketimi demektir.

Şişe ve kavanoz gibi cam saklama ürünlerini tekrar kullanın.

Atmak istediğiniz cam malzemeleri organik çöplerle birlikte atmayın. Biriktirip en yakınınızdaki cam kumbaralarına atın.

Cam şişe ve kavanozları atarken renklileri ve renksizleri ayırın. Metal kapakları çıkartın.

Çok fazla ambalaj malzemesi kullanılmış ürünleri almayın.

Çocuklara oyuncak alırken dayanıklı olmasına dikkat edin. Oyuncaklar bozulduklarında çöpe giderler ve geri dönüşümleri çok zordur.

Hediye olarak sevdiklerinize bir çevre örgütünün üyeliğini verin.

Bölgedeki merkezi yönetim temsilcileri ve yerel yönetimler kişilerin yapamayacakları organizasyonları yapmalıdırlar. Belediyeler çöplerin ayrı, ayrı toplanabileceği alanları belirlemelidirler. Belediyeler önemli ve çevreye zarar veren artıkları özellikle toplamalılar. Bunlar cam, pil, sarz aletleri, tıbbi malzeme, .. gibi

Herkesin doğayı korumada katkı koyacağı ümidiyle