Andırın Yaylaları 1
Araştırma
Veli BİLİCİ
ANDIRIN YAYLALARI 1
Andırın, İdari yönden her ne kadar Kahramanmaraş Vilayetine bağlı bir ilçe olarak bütün resmi iş ve işlemlerini yürütürken, diğer yandan “sosyal, ekonomik ve kültürel olarak hep Adana Vilayetinin izlerini taşımıştır. Bu belki suyun akışı yönünde, belki yolların inişi yönünde, belki kuzeyden esen rüzgarın güneye doğru esişi yönünde, belki Çukurova topraklarının cömertliğine ve verimliliğine kapılarak, belki de güneyin, Çukurova’nın insanının sıcak kanlılığına meyledişi yüzünde kuzeyden güneye doğru insanımızın kopup gelişinden, çalışkanlığı ve dürüstlüğünün kabul görülüşünden, insanlarımıza nasıl Çukurova ve Çukurovalılar kucak açmışlarsa, Andırın insanı da kendisine gösterilen bu kabulü cevapsız bırakmamıştır. Çukurova’nın sıcağından bir nebze olsun kurtulup ferahlamak isteyen Çukurovalıların, bazen kendilerinin, bazen hayvanlarının beslenmesi ve hayvanlarından daha kaliteli ürün alabilmeleri için, bazen sağlık amaçlı Andırın ve çevresinin temiz havasından teneffüs etmek, çeşit çeşit orman ağaçlarının çevreye yaydığı oksijeni doya doya ciğerlerine çekmek için, billur gibi soğuk şırıl şırıl akan berrak sularından kana kana içmek için, Andırın yaylalarında yetişen doğal bitki örtüsünden/çeşitlerinden ve doğal hayvan ürünlerinden tatmak için yada bu ürünleri kendileri üretip ekonomik değerler edinmek ve hayatlarını idame ettirmek için, bazen de kültürel ve turizm amaçlı her bir köşesine dağılmış tarihi yerleri gezip görmek için Andırın’a gelmek isteyen, yaylaya çıkmak isteyen Çukurovalılara kucak açan Andırın ve Andırınlılar adı Çukurova insanının diline “Yayla” olarak, “Yayla İnsanı” olarak yerleşir. “Yaylaya gidiyorum-yayladan geliyorum” şeklinde…
Andırın yayla dedik… Çukurova ve Çukurovalılar dedik… Böyle başladık yazımıza. Bir nebze de olsa hatırlanıp anılması, işte memleket diye varılması, memleketimizin yaylalarında yaylanması(yaylamak) ve bu güzelliklerin farkına varılması için kaleme aldık bu yazıyı. Yazımızın nereye geleceğini, neye temas edeceğini, Andırın’ın, kuzeyden güneye doğru uzanan bir dikdörtgen şeklindeki 1178 kilometrekarelik alanı kaplayan dağınık arazinin bulunduğu konum içerisinde barındırdığı yaylaları, o yaylalara ulaşımı sağlayan yolları ve o yollar boyunca konup-göçen Ellerin/Aşiretlerin/ Ağaların/Beylerin/ Avşarların/ Aydınlıların/ Yörüklerin izinden, yollarının tozundan hareket ederek, onları kendimize kılavuz kabul edip onların göç yollarını takip ederek yollar, beller ve geçitlerden aşarak çıkacağız yaylamız Andırın’a ve Andırın yaylalarına…
Bu yayla yolculuğumuzda zaman zaman yaylada yaşanan, halen unutulmayıp anlatılan yaşantılardan kesitler sunacağız. Zaman zaman yaylanın merkezinden toplayıp biriktirdiğim anılarla ve kendi şiirlerimle, Osmaniye Kırmacılı Köyü Avşar Beyi Hacı Avşar üstadımızdan tamda yaylanın gözünde yayla için yazdığı şiirlerle de süslemeye çalışacağız. Yine Kadirli köylerinden tanıdığım pek çok kıymetli yaylacılardan temin ettiğim anıları, Ceyhan Çanlı Köyü sakinlerinden Keneci Mustafa’nın oğlu Mahmut(Karagöz), İmran Köyünden İbrahim Çetin(Bıyık) ve Veli Çetin’den yaşanmış yayla anılarını paylaşacağız…
Biz bu yayla yolunda ilerlerken kalbimde, gönlümde ve gözümün önünde hep Cenupta Türkmen Oymakları ve at sırtında bu oymakları dolaşıp kitaplaştıran Ali Rıza Yalman olacaktır. Merhumu rahmetle anıyorum.
Bir de Andırın için çırpınan, neler yapabiliriz diye kafa yoran, memleket sevdasına gönül veren “Andırın Gelişim Platformu” hizmetkarları olacaktır gönlümde… Onları da saygıyla anıyorum, başarılar diliyorum.