Andırın Yaylaları 2
Araştırma
Veli BİLİCİ
ANDIRIN YAYLALARI 2
YAYLA KAVRAMI
Yayla kelimesine, kavram olarak bakıldığında hemen her türden basılı kaynaklarda aynı/benzer anlamlar yüklendiği görülecektir. Andırın yöresi insanlarımızın dilinde tarif edilen yayla kavramı ile de örtüşen bir kavramdır.
Şöyle ki; Türk Dil Kurumu tarafından yayınlanan Güncel Türkçe Sözlük yayla kavramını;
“1.( isim, coğrafya) Akarsularla derin bir biçimde yarılmış, parçalanmış, üzerinde düzlüklerin belirgin olarak bulunduğu, deniz yüzeyinden yüksek yeryüzü parçası, plato.
2. Dağlık, yüksek bölgelerde, kışın hayat şartları güç olduğu için boş bırakılan, yazın havası iyi ve serin olan, hayvan otlatma veya dinlenme yeri.” Olarak tanımlar.
Yöre insanımızın dilinde de yayla kavramı, bulunduğumuz yerlerden yüksek yerlere, o yüksek yerlerin bitki örtüsünden, ürünlerinden, çayırından, havası ve suyundan yararlanmak için çıkılan yerler değil mi? Bu yüksek yerlere “yayla” demez miyiz?
Bizim yöremizdeki yayla kavramı aslında Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük’ün ikinci tanımında daha çok kendini bulurdu yaklaşık 30-40 sene öncesinde. Yani hayvan otlatma, hayvansal ürün elde etme, ekonomik yönden gelire çevirme, ailenin kışlık iaşesini temin etme ve bunun yanında da kısmen dinlenme amaçlı bir yayla kavramı vardı yöre insanı olarak dilimizde.
Andırın ilçesi kuzeyden güneye güneye doğru uzanan bir dikdörtgen şeklindeki 1178 kilometrekarelik alanı kaplayan dağınık arazinin bulunduğu konum içerisinde barındırdığı yaylalara dağlık ve düzlük arazi dağılımının eşit olmadığı bu vatan parçasına göz attığımızda; en güneyinde Kösreli mahallesinden en kuzeydeki Çığşar ve Geben Mahallesi Meyremçil Yaylasına kadar sıra sıra dizili yaylalarımızı vaktiyle ilçemize turizm amaçlı gelen mimar ve tarihçi iki Amerikalıya rehberlik amaçlı refakatımda kalelerimizi gezerken; ören yerleri, mezar yerleri, mağaralar, yayla, mesire yerleri… gibi küçük küçük aldığım notlarım vardı. O notlarımı ayıklarken gözüme ilişen yaylalarımızı yine kuzeyden güneye doğru kuzey rüzgarlarının önüne katarak şöyle sıralarsak;
1-Geben Yaylası(Meryemçil Yayalası, Höbek Yaylası, Çardak Yaylası, Kenger Yaylası, Mayıl Yaylası, Dört Kuyu Yaylası, Kayranlı Yaylası, Koyunyolu Yaylası, Ağılkaya Yaylası, Kükrek Yaylası, Karapınar Yaylası, Kırksu Yaylası,Çınarlı Yaylası, Elmalı Yaylası, Uçuk Yaylası, Karamine Yaylası,Gümüşoluk Yaylası, Yılanlıdaş Yaylası, Kabaktepe Yaylası),
2-Altınyayla,
3-Halbur Yaylası,
4-Azgıt Yaylası,
5- Mazgaç Yaylası,
6-Çığşar Yaylası,
7-Çokak Yaylası,
8-Soğucak Yaylası,
9-Akifiye Yaylası,
10-Kızloluk Yaylası,
11-Rifatiye Yaylası,
12-Karanebili Yaylası,
13-İskenderli Yaylası,
14-Orhaniye Yaylası,
15-Yeşiltepe Yaylası,
16-Nedirli Yaylası,
17-Altunboğa Yaylası,
18-Akgedik Yaylası,
19-Kesik Yaylası,
20-Yanıkdeğirmen Yaylası,
21-Çapil Yaylası,
22-Balk Yaylası,
23-Göz Yaylası,
24- Eynallı Yaylası, olarak sıralayabiliriz.