Göç Yolu

ARAŞTIRMA

Ahmet NARİNOĞLU

 

ANDIRIN GELİŞİM PLATFORMU

ANA DOSYA

GÖÇ YOLU

Bir atasözümüz var. Dillerde gelenek. “göç yolda dizilir”. Göç yolunda kurulmuş medeniyetiz. Kültürümüzde aynı. Yaşaya yaşaya biriken kültürümüz ağaca benzer. Budanır, tırmalanır, bakılırsa medeniyet çınarına döner. Kültür ağacı dal budak temizleme, budama ister. Ancak umursamaz kaderine terk edilirse, ağaç dallarından, kollarından kurur. Velhasıl ağaç bakım ister. Kültürde öyle

Atasözümüz göç yolda dizilir derken kültüründe göç yolunda hayat bulduğunu söyler. Sahipsiz kültürde göç yolunda dökülür. Yaprak dökümü gibi.

Kültür tarihe benzer. Tarih hem yapıcılar, hem yazanlar, hem yaşatıcılar eliyle tarihtir. Kültür yaşamayı, yazmayı ister. Nakil ister. Bu yönden kültür davadır. Bitmeyen dava.

Göç yolu kültürüde kültürümüzün sepetidir. Sepetin içinde kültür çeşnileri dolu dolu. Ta çukurova’dan Akdeniz kıyılarından anadolunun içlerine kadar uzanan yayla yolculuğunun inişleri ve çıkışlarına yolu demekteyiz. Nerdeyse sıfır rakımından iki bin rakımlarına kadar uzanan engebeli, inişli-çıkışlı, dereli-tepeli-vadili, düzlüklü-ovalı, enginli zirveli yolculukta duraklar, konaklamalar, yolculuklar.

Varılan her yerde yerleşik köyler, obalar, mezralar, kasabalar ile tanışıklık, buluşmalar, kaynaşmalar. Arının çiçeklere konması gibi her insandan, toplumdan kültür alış-verişleri. Göç yolu coğrafyasında kültürlerin yoğrulması, kaynaşması, zenginliği.

Göç yolu Çukurova ile torosları bileşik kap gibi birbirine bağlar. Yarın yaylalar şenlenir, kışın çukuruna. Coğrafyalar insanoğlu eliyle buluşur, yeni bir kültür doğar. Göç yolu.

İşte bu göç yolunun kavşak yerlerinde obalar, köyler, kasabalar bulunur. Çorbada tuz misali her konargöçer kültür heybesine kültür katar. Her yıl göç yolu, yeni bir hayat, yeni bir birikim katar kültür harmanına. Adı göç yolu kültürü olur.

Esasen göç yolu akdenizden toros yamaçlarına uzanan konar göçerlerin yoludur. Ancak Andırın havalisinden geçen kadar hiç biri zenginlik katamaz. Doğrusu tarihe baktığımızda da zenginliğin işaretlerine rastlarız. Ta kayserinden çukuroavaya kadar sıralı kaleler, bunu anlatır.

Tarihte kavim yolu, konargöçerlikte yolu, bu günde yayla göçer yolu olarak devam eder. Yine kültürler kaynaşır, yine kültürler birikir, zenginleşir.

Göç yolu sözlüğü

Aba

Ağaç

Iba

Kirmen

Test

Kazan

Tuluk

Yayık

Ocak

İğ

Çıkrık

At

Eşek

Kağnı

At

Deve

Eşek

Kilim

Çadır

Halı

Döşek

Lamba

Çınar

Balta

Tüfek

Bıçak

Tahra

Balta

Beşik

Koyun

Keçi

Dibek

Ağıl

Davar

Sürü

Yayla

Otlak

Mera

Pınar

Çeşme

Kaynak

Tuluk

Tulum

Keçe