Gönül Defterim

Alın size Andırın üzerine bir güldeste. Gerçi il ve ilçelerde bulunan şairlerin şiirlerini derleyen şairler veya şiirler antolojisi yayınlanmaktadır.

Bir coğrafyadan yapılan derlemelere güldeste denemez. Ancak Ayşe Nurdoğan’ın “Gönül Defterim” ayrı. Nurdoğan “çocukluk yıllarından bugüne kadar yaptığı resim ve derleme yazılarını konularına göre tasnif ederek 25 ana klasör halinde arşivledi”ğini kitabın takdiminden anlıyoruz.

Gönül defterim tam bir kültür derlemesi. Kitabın hacmi ve doluluğu Nurdağan’ın çalışması yanında Andırının kültür zenginliğini ortaya koyuyor. Kitap kendi içinde bölümlere ayrılmamış tam 449 sayfa. Yorulmadık emek vererek biz bölümlemeye çalıştık.

  1. Andırınlı şairlerin şiirlerinden derlenen güldeste. Andırın üzerine bu kadar dolu, geniş, engin, zengin şiirleri buralarda görmek hayret veriyor.
  2. Tirşik üzerine güzellemeler. Tirşik andırının sembolü, markası, değeri, ta kendisi. Kimler neler söylemiş. Her tirşik şiiri, bir Andırın şiiridir aslında.
  3. Ağıtlar. Ağıtlar Orta Asya’dan beri getirdiğimiz sözlü halk edebiyatı. Andırında bu denli güçlü yaşıyorsa, Andırının o denli kültürü bozulmamış demektir.
  4. Andırın lügatçesi. Lügatçede yer alan her kelime bir batman döver. Yani hayatın ta içinden çıkmış, süzülmüş özbe öz bizim olan kelimeler. Onların sayesinde özgün kalıyoruz.

“Gönül defterim” güldestesi Ayşe Nurdoğan’ın iyi bir araştırmacı olduğunu da ortaya koyuyor. Güldestede edebiyat namına neler var?

Koşma, Semai, Varsağı, Ağıt, Martaval, Güzelleme, Koçaklama, Mesel, Türkü, Hikaye ve diğer türler. Gönül defterimden

Edebiyatımızda az işlenen bir martaval dörtlük (177)
Etini bitirdim yedi pazarda
Kemiklerin lata yaptım hızarda
Bir kulağı elde biri hızarda
Tonel açtım Diniklerin dağına

Çukurova da her kişinin dinlerken mest olduğu CEREN TÜRKÜSÜ’ de Andırın kökenlidir. Ceren’in hikâyesi türküsü kadar ağırdır.

Gönlünü gönül defterinin sayfalarına açan Ayşe Nur Doğan bir ömür vererek derleme yapmış. Usanmamış. Çalışması takdirlerin üzerindedir.