Mehmet Ekici

Söyleşi Hüsnü Karcı


Bal üreticisi Mehmet Ekici ile yaptığım bu söyleşiden çıkardıklarım, balın mucizevi gerçeğidir. Balın yanı sıra arının ürettiği diğer yan ürünlerin de insan sağlığı üzerindeki tesirlerine hayran olmamak mümkün değil. Mehmet ekici, yılların tecrübesi ile bizlere, mucizenin sağlık üzerindeki şifrelerini vermekte hiç tereddüt etmemiştir.

 

Karcı:İlk olarak siz kısaca tanıyabilir miyiz?

1-1950 yılında  Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi,Arıtaş köyünde doğdum.İskenderun Ticaret Lisesinden sonra  Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisini bitirdim.1971’de Hava Astsubayı çıktım.1990 ‘da Dicle Üniversitesi eğitim fakültesinden pedagojik eğitim aldım.1993 ‘de emekli oldum.Muvazzaf askerken, askeri birlik içerisinde İncirlik’te, 1981’de 75 kovan arım vardı.Emekli olduktan sonra profesyonel arıcılığa başladım.1996’da  Hatay İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı,2008 de Türkiye Arı Yetiştiricileri  Merkez Birliği  yönetim kurulu üyesi seçildim.2009 da Ortadoğu Arıcılar Birliği denetleme kurulu başkanlığına seçildim.Halen üç görevimde devam etmektedir.Hatay Dörtyol da ikamet etmekteyim.Evliyim 3 çocuk babasıyım.300 arı kovanı ile arıcılık yapmaktayım.

 

Karcı: Ülkemizde arı yetiştiriciliği ve bal üretimi hakkında genel bilgi verir misiniz?

2-6 milyon kovan varlığı ile Çin den sonra dünya ikincisi bir ülkeyiz.Yılda 94 bin ton bal üretiyoruz.Bal üretimi kovan başı 16-17 kgdır.Bal üretimi açısından Dünya 5.siyiz.Dünya ortalaması 22 kgdır.Üretilen balın % 80 i iç piyasada tüketilmektedir.Bal ihracatı  her geçen yıl azalmaktadır.

 

Karcı: Arı yayımında neleri gözetirsiniz?

3-Arı yayımındaki durumumuzu  söyleyecek olursak  Türkiye arıcılığının % 80 i gezginci arıcılık yapar.Türkiye bitki bakımından flora zenginliği olan bir ülkedir.Arıları gezdirerek daha iyi verim alınır.Örneğin;Hatay da Nisan- Mayıs  ayında Narenciye balı, Haziranda maydanoz çiçeği balı, Kahramanmaraş ve kazalarında,  Temmuz ayında, geven bitkisi balı,Güneydoğuda üçgül ve geven balı,Muğla yöresinde,  sonbahar da çam balı üretimi yapılır.İyi bir verim için arı kovanlarını bu bölgelere götürmek gerekir.

 

Karcı: Arı bakımındanbiraz bahseder misiniz, son günlerde kolonilerin aniden yok olması ile ilgili nelere dikkat edilmeli üreticiler?

4-Arı bakım ve beslenmesi biraz eğitim, birazda ekonomik imkan meselesidir. Arıların aniden yok olması, ilk olarak Amerika da meydana geldi. Bizdeki ölümler çevreye atılan zirai ilaçların etkisi ile oluyor.

 

Karcı: Aileniz arı yetiştiriciliği ile iştigal etmekte, Arılarınızı daha çok Kahramanmaraş ve Hatay yöresinde konuşlandırmaktasınız? Söz konusu coğrafyalarda bal üretim potansiyeli, kalite, çiçek zenginliği ve coğrafi şartlar hakkında bilgi verir misiniz

 

5-Aşağı yukarı ailemiz 30 yıldır arıcılık yapıyor.Genellikle arılarımızı Kahramanmaraş’ın Afşin ilçes,i Bin boğa yaylalarına  götürüyoruz.2500 metre rakımdaki bitki örtüsü bakımından bakir yaylalardan Türkiye’nin en kaliteli  ve organik balını alıyoruz.Hatay yöresinden Narenciye balı alıyoruz.Hatay bitki örtüsü bakımından zengin bir ilimizdir.Endemik bitkilerin çoğu Hatay’dadır.Hatay arı kışlatma bölgesi olduğundan kış aylarında arı yığılması çok olmaktadır.

 

Karcı: 2017 yılında Türkiyede yapılacak APİMONDİA hakkında bilgi verebilirmisiniz?

6- Apimondia Kongresi  2 yılda bir yapılıyor. Dünya arıcılık olimpiyatı denebilir.Türkiye’deüyedir. Ukrayna’da 43.Apimondia kongresini 90 ülke arasından  kongreyi Türkiye almıştır.45.Apimondia kongresi  2017 de İstanbul’da yapılacaktır.Sektörümüz için büyük bir kazanımdır.2017 de İstanbul’a 1500 kişi gelecektir.

Karcı:Kovanda kaç çeşit arı vardır?

7-Bir kovanda üç cins arı vardır.Toplam arı sayısı 15.000-80.000  kadar çıkabilir.

a)Ana arı    1 adet

b)Erkek arı 300-500 civarında

c)İşçi arılar 15.000-80.000 arasındadır.İşçi arılar dişidir.Fakat, doğurganlık özelliğine sahip değillerdir.Bir tek ana arı;halk tabiri ile Kraliçe arı doğurma özelliğine sahiptir.Arı ürünlerinin tamamını ;Balı,arısütünü,propolisi,arızehirini,poleni ve bal mumunu işçi arılar yapar.

 

Karcı: Arının bal ile olan ilişkisinden başlayabilir miyiz?

8-Balı işçi arılar çiçeklerin özündeki tatlı suyu toplayarak ve midelerinden enzim katarak  petek gözlerine boşaltırlar.Kanat çırparak olgunlaştırarak bal haline getirirler.

 

Karcı: Balın faydalarını anladık, yine arıdan elde dilen Polen, propolis, arı sütünün faydaları hakkında neler söylemek istersiniz?

9-Polen, çiçeklerin erkek organından, işçi arılar tarafından toplanır ve yavrularına yedirirler. Baldan 340 kat daha besleyicidir.E ve C vitamin kaynağıdır.Antioksidan bir üründür.

Arı sütünü işçi arılar yutak bezlerinde salgılarlar.Ana arı, arı sütü ile beslenir.3-4 günlük arı sufleleri de  az miktarda arı sütü ile beslenirler. İnsansağlığı için çok önemlidir. Antikanserojendir.Hücre yenilemesini sağlar.Yaşlı ve çocuklara mutlaka yedirilmelidir.Beyin yorgunluğuna çok iyi gelir.Beyin hücrelerini yenileme özelliğine sahiptir.Sporcular için adeta bir enerji deposudur.

Propolis, işçi arılar tarafından bitki tomurcuklarından toplanır.Kovan içini sterilize etmek için toplanır,insan sağlığı açısından ”dünya harikası bir üründür.”Antikanserojendir.Egzamaya diş etlerine,soğuk algınlığına iyi gelir. Günümüzdebirçok kanser hastası insanımız; kanser  ilaçlarına ek olarak propolis ürününü kullanmaktadır.Tabi vatandaşımızın bu tür ürünleri böyle rahatsızlıklara yakalanmadan önce bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmek için kullanması da mümkündür.

Arı zehiri,işçi arıların iğnesinden salgılanır.Romatoidartritin tek ilacıdır.Romatizmaya iyi gelir.50 cc lik bir şişesi 1 milyon TL dir.

 

Karcı: Balın insan sağlığı üzerinde faydaları nelerdir?

10-Bal, gerek içinde barındırdığı vitaminler,gerekse yapısal özellikleri sebebiyle insanlar için gerçektende tam bir şifa niteliğindedir.İçindekalsiyum,potasyum,sodyumklorür,kükürt, demir ve fosfor gibi minareler; glikoz,fruktoz gibi şekerler; B1,B2,B3,B5,B6 ve C vitaminleri bulunmaktadır.

Mideye kuvvet verir, midedeki fazlalıkları dışarı atar, sindirimi kolaylaştırır. Balgamıkeser, karaciğeri ve göğsü temizler. Şerbeti içilirse damarları açar,kalp adalesine faaliyet ve zindelik verir.İştahı açar.

 

Karcı: Balı zaman ve miktar olarak nasıl tüketmeliyiz?

11-Balı kg başına 1 gr. olarak tüketilmelidir. Örneğin,70 kilo bir insan günde 70 gr bal tüketmelidir.

 

Karcı: Arı disiplini dediğimiz olgu sizce nedir, nasıldır (hiyerarşik anlamda)?

12-Kovanda 3 arı çeşidi vardır.Ana arı feromen denen bir koku yayarak diğer arıları disipline eder.Günde 2000-3000 yavru yapar.Bir günde doğurduğu yavruların ağırlığı ana arının 2,5 misline erişir.İşçi arılar kovanın her şeyidir.Balı, propolisi , poleni,mumu onlar yapar.Arılar arasında işbölümü vardır.Toplu halde yaşarlar.Kovantemizliği,bekçiliği,baltoplama,ana arıyı ve kardeşlerini beslemek onların görevidir.Erkek arılar sadece ana arıyı döllemek içindir.Bal  toplamazlar ,iğneleri de yoktur.Genetik olarak ana arıya en yakını erkek arılardır.

 

Karcı: Arılar çiçekleri nasıl bulur, birbirleriyle nasıl iletişim kurarlar?

13-Arılar çiçeklerin yerini kovan-güneş ve çiçekler arasında kerteriz açısı yaparak bulurlar.Yeni ballı bir çiçeği bulan işçi arı kovan içine gelerek arı dansı dediğimiz bir dansla diğer kardeşlerine tarif ederler.Onlarda çiçekleri eliyle koymuşçasına bulurlar ve kovanlarına getirirler.

 

Karcı: Tüketici gerçek balı nasıl anlar ve kimlerden almalıdır?

14-Gerçek bal zaman içinde şekerlenir. Maalesef halkımız bu konuda yeterince bilinçlendirilemedi. Şekerlenen balı sahte bal olarak görme yanılgısına düşmektedirler. Oysa olay tam tersidir. Şeker ile, yada glikoz ile yapılan ballar donmamaktadır.Balın doğal yapısı ve özelliğinden dolayı, kristalize olması gerekmektedir.Tabi, şekerlenmeyen, İstisna bal çeşitleride vardır. Örneğin; Çam ve Kestane balı gibi. Şekerlenen bal ısı görünce akışkanlaşır. Kendine has kokusu, aroması vardır. Şekerlenen bal donmuş hali ile de tüketilir. Besin değerinde hiçbir eksilme yoktur .Eski akışkan haline getirmek için 40 santigrat derece sıcak suyun içine konduğunda ilk halini alacaktır.Balı aldıktan sonra serin ve rutubetsiz bir yerde güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza etmeliyiz.Buzdolabına konulacaksa mutlaka ağzı kapalı ve hava almayacak şekilde konmalıdır.Tüketici balı, güvendiği  arıcıdan ya da markası olan arı yetiştiricileri birliklerden  almalıdır.

Arı ; arıcılık ve bal hakkındaki tüm soru ve istekleri için vatandaşlarımıza birlik olarak kapımız ve gönlümüz her zaman açıktır.

 

BÜTÜN CANLILARDA ANALAR YAVRULARINA SÜT VERİP BESLERKEN ,ARILARDA İSE YAVRULAR ANALARINA SÜT VERİR VE BESLER.

Galeri


Mehmet Ekici
Mehmet Ekici